Wat is de kans op een miskraam?

wat-is-de-kans-op-een-miskraam
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Iets waar je liever niet aan wilt denken, maar misschien toch geregeld door je hoofd schiet: hoe groot is de kans dat je een miskraam krijgt? Hoe wordt een miskraam veroorzaakt? En kun je het voorkomen? Wij zochten het voor je uit.

Lees verder onder de advertentie

Als je tijdens de eerste zestien weken van je zwangerschap je baby verliest, heet dat een miskraam. En hoewel veel vrouwen het lastig vinden om erover te praten, krijgt één op de tien er ooit mee te maken. 

Lees verder onder de advertentie
  • In week 4, 5 en 6 is de kans op een miskraam het hoogst: ruim 12 procent.
  • In week 7, 8 en 9 is de kans 9 tot 10 procent.
  • In week 10, 11 en 12 is de kans gemiddeld 8 procent.
  • In week 13, 14 en 15 is de kans tussen de 5 en de 8 procent. 

De oorzaak van een miskraam is niet altijd bekend, maar meestal gaat het om een aanlegstoornis van de foetus. Alcoholmisbruik, overgewicht of roken kunnen ook een rol spelen. En, als je wat ouder bent is de kans op een miskraam groter: tussen de 10 en 15 procent voor vrouwen tussen 30 en 34 jaar, tussen de 18 en 25 procent voor vrouwen van 35 tot 39 jaar.

 

Lees ook
Zwanger worden na een miskraam: alles wat je wilt weten >

Lees verder onder de advertentie

 

Is een miskraam te voorkomen?

Nee, maar het is wel verstandig om te zorgen dat ‘de start’ van de zwangerschap goed is. Hoe? Begin vier weken voordat je zwanger wilt worden met het slikken van dagelijks 400 mg foliumzuur en ga hier de eerste tien weken van je zwangerschap mee door. Zorg er daarbij voor dat je gevarieerd eet en een gezonde levensstijl hebt: een gezond lichaamsgewicht, niet roken en niet drinken.

Lees verder onder de advertentie

Bron: NHG / Kind & Gezin

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken