Iets waar je liever niet aan wilt denken, maar misschien toch geregeld door je hoofd schiet: hoe groot is de kans dat je een miskraam krijgt? Hoe wordt een miskraam veroorzaakt? En kun je het voorkomen? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Als je tijdens de eerste zestien weken van je zwangerschap je baby verliest, heet dat een miskraam. En hoewel veel vrouwen het lastig vinden om erover te praten, krijgt één op de tien er ooit mee te maken.
Lees verder onder de advertentie
In week 4, 5 en 6 is de kans op een miskraam het hoogst: ruim 12 procent.
In week 7, 8 en 9 is de kans 9 tot 10 procent.
In week 10, 11 en 12 is de kans gemiddeld 8 procent.
In week 13, 14 en 15 is de kans tussen de 5 en de 8 procent.
De oorzaak van een miskraam is niet altijd bekend, maar meestal gaat het om een aanlegstoornis van de foetus. Alcoholmisbruik, overgewicht of roken kunnen ook een rol spelen. En, als je wat ouder bent is de kans op een miskraam groter: tussen de 10 en 15 procent voor vrouwen tussen 30 en 34 jaar, tussen de 18 en 25 procent voor vrouwen van 35 tot 39 jaar.
Nee, maar het is wel verstandig om te zorgen dat ‘de start’ van de zwangerschap goed is. Hoe? Begin vier weken voordat je zwanger wilt worden met het slikken van dagelijks 400 mg foliumzuur en ga hier de eerste tien weken van je zwangerschap mee door. Zorg er daarbij voor dat je gevarieerd eet en een gezonde levensstijl hebt: een gezond lichaamsgewicht, niet roken en niet drinken.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.