Het inkomen van ‘Jan Modaal’ stijgt dit jaar gemiddeld met een tientje per maand. Dat komt door het nieuwe tarief in de eerste en tweede schijf van de inkomstenbelasting, dat is gedaald van 37,1 naar 37,06 procent. De doorsnee Nederlander krijgt in 2022 hierdoor bruto, inclusief vakantiegeld, 3167 euro.
Lees verder onder de advertentie
Het modaal inkomen van Nederlanders was in 2021 nog 2923 euro bruto per maand – dit was exclusief vakantiegeld.
Rijk rekenen?
Hoewel ook het minimumloon, de zorgpremie, zorgtoeslagen en een aantal hefftingskortingen in 2022 stijgen, hoef je jezelf niet rijk te rekenen: door de hard gestegen prijzen van onder andere gas, elektriciteit en producten als kleding, benzine en voedingsmiddelen, is de kans groot dat je onderaan de streep minder overhoudt dan afgelopen jaar. Lees hier wat er nog meer verandert voor jouw portemonnee.
Lees verder onder de advertentie
Inkomenseffecten
Met het modaal inkomen wordt het inkomen bedoeld dat het meest voorkomt (verdiend wordt) in Nederland. Oftewel: het salaris van een doorsnee Nederlander – Jan Modaal. Het is dus iets anders dan het gemiddelde salaris. In Nederland wordt het begrip gebruikt als referentiepunt om te bepalen wat de inkomenseffecten zijn van maatregelen door de overheid.
Elk jaar wordt het modaal inkomen bekendgemaakt door het Centraal Plan Bureau (CPB). In 2017 was dit op jaarbasis 34.000 euro. Voor 2018 werd dit bedrag op 35.000 euro geschat, voor 2019 op 36.000 euro en voor 2020 op 36.500 euro. Het modaal inkomen voor 2021 was 36.500 euro en in 2022 ligt-ie op 38.000 euro.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag