Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Simone (35) is single moeder van Lilly (6).
“‘Vanaf het moment dat ze naast elkaar zaten in groep één, zijn mijn dochter Lilly en haar vriendinnetje Roos onafscheidelijk. Ze spreken bijna elke dag na schooltijd af, en zouden het liefst elk weekend bij elkaar logeren. Mijn buren, medewerkers bij de groenteboer en bakker, moeders van balletles; ze denken allemaal dat het zusjes zijn. Ze zijn altijd samen.
Lees verder onder de advertentie
Iedereen denkt dat ze zusjes zijn
Ik vind het reuze gezellig dat mijn dochter een speelmaatje heeft met wie ze het zo goed kan vinden. Toen Lilly twee was en ik van haar vader scheidde, zat een broertje of zusje er niet meer in. Terwijl Lilly enorm sociaal is, en eigenlijk niet geschikt om enig kind te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Dat Roos het eerste jaar eigenlijk altijd bij ons speelde, en andersom nooit gebeurde, vond ik aanvankelijk geen probleem. Lilly vond het best spannend, die hele dagen naar school zonder mij. Dus dat ze daarna het liefst thuis was, begreep ik wel. Roos’ aanwezigheid had bovendien voordelen: als de kinderen samen speelden, had ik mijn handen vrij. En of ik op woensdagmiddag nou één of twee meisjes naar balletles reed, maakte mij niet uit.
Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder, en nog steeds speelt Roos altijd bij ons, en Lilly nooit bij haar. De ouders van Roos werken allebei fulltime en hebben een druk bestaan. Maar: ik ook, en ik doe het in mijn eentje. Daar heb ik mijn baan op aangepast, zodat ik na schooltijd thuis kan werken. In de praktijk betekent dat: in de avonduren. Prima, ik ben al lang blij dat ik geen buitenschoolse opvang hoef te betalen.
Lees verder onder de advertentie
Gratis oppas
Zo denken de ouders van Roos er blijkbaar ook over, en dat begint me inmiddels behoorlijk te storen. Natuurlijk is hun dochter welkom bij ons, maar ik ben geen gratis oppas. Een tijdje geleden vroeg ik de moeder van Roos: ‘Goh, zullen we eens kijken hoe de meiden het vinden om een middag bij jullie te spelen? Ik heb ook een ontzettend druk leven.’ ‘Dat kan helaas niet’, reageerde ze, ‘mijn man en ik zijn de hele week bezet.’
Lees verder onder de advertentie
Het rare is: toen ik de week daarop bij wijze van experiment een middag zei dat spelen bij ons niet kon, zei de moeder: ‘Prima hoor, dan doen we het gewoon de volgende keer weer.’ ‘Maar Lilly kan wel bij jullie hoor’, reageerde ik, ‘ik heb zelf een afspraak.’ Toen moest Roos opeens een uur later bij de tandarts zijn.
Moet ik mijn deur sluiten?
Mij is inmiddels wel duidelijk dat de ouders van Roos niet op kinderbezoek zitten te wachten. Ik trek het me niet persoonlijk aan, want als ze iets tegen mijn dochter of mij zouden hebben, zou hun dochter niet minimaal vier dagen per week bij ons zitten. Maar ik ben er wel klaar mee om in mijn eentje op te draaien voor de helft van de opvoeding van hun kind. Ik vind het goed als onze dochters zo vaak afspreken, maar het moet wel wederkerig zijn. Alleen, ik kan toch moeilijk opeens mijn deur sluiten voor het beste vriendinnetje van Lilly?”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.