Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat werkgevers niet altijd fijn meewerken aan het aanvullend partnerverlof. Soms wordt het zelfs geweigerd.
Lees verder onder de advertentie
Sinds juli vorig jaar hebben partners na de bevalling van hun vrouw of vriendin recht op maximaal vijf weken aanvullend verlof. De partner krijgt geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Ze krijgen in die periode maximaal 70 procent van het salaris. Het aanvullend partnerverlof komt bovenop het verlof van één week. Maar veel werkgevers doen moeilijk over de regeling, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Lees verder onder de advertentie
Verlof uitstellen
Hans vertelt zijn werkgever in juni 2020 dat zijn vriendin in december gaat bevallen. Hij wil dan graag partnerverlof opnemen. ‘Komt goed’, wordt er gezegd. Maar als het verlof dichterbij komt, krijgt hij continu te horen dat zijn ambitie niet in lijn is met zijn geboorteverlof. Het zijn drukke weken op zijn werk. Hans’ werkgever verwacht dat hij zijn taken blijft doen, dus stelt hij zijn verlof uit. Als hij dan eindelijk met verlof kan, heeft zijn werkgever geen vervanger geregeld en is de werkdruk voor zijn collega’s torenhoog. ‘Bij élk werkoverleg kreeg ik te horen dat ik het verlof niet had moeten opnemen’, vertelt Hans. Uiteindelijk neemt hij ontslag.
Ook Bob loopt tegen problemen aan. Zijn nieuwe werkgever weigert hem partnerverlof te geven. ‘Toen zeiden ze dat ik een week verlof kreeg en daarna vakantie kon opnemen. Maar partnerverlof was geen optie’, aldus Bob. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt zich niet in de verhalen te herkennen. ‘Een geboorte van een kind is een speciaal moment voor beide partners. Daarom is het ook belangrijk dat deze regeling bestaat voor werknemers’, laat de organisatie weten.
Lees verder onder de advertentie
De namen in dit artikel zijn fictief. Bron: RTL Nieuws
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.