Van de gebroken nachten doordat je baby niet wil slapen tot de peuterpuberteit: het moederschap is pittig, vindt ook blogger Jorrie Varney. Maar wat ze helemaal moeilijk vond? Dat haar werkgever en collega’s weinig begrip toonden toen ze borstvoeding gaf.
Lees verder onder de advertentie
‘Toen ik op mijn eerste werkdag vroeg waar ik kon kolven, werd ik in een oud toilet gezet’, schrijft ze.
‘Nee, dank je’
Oké, het was er schoon, maar het was nog steeds een toilet – met één gootsteen en geen stoelen. ‘Nee dank je’, vervolgt Jorrie. ‘Ik pleitte voor iets beters en kreeg een upgrade naar een kantoor waar niemand zat. Lijkt mooi, maar niet als er ook een printer staat die door zowel mannelijke als vrouwelijke personeelsleden wordt gebruikt.’
Het is niet meer op één hand te tellen hoe vaak er mensen binnenkwamen terwijl Jorrie aan het kolven was. ‘Ik zat bewust met m’n gezicht van de deur af, want ik hoefde mijn borsten niet de delen met Todd van de boekhouding. Het enige waar de blogger blij van werd, was de reactie als men zag dat ze aan het kolven was. ‘Oh, ja hallo. Mijn borsten hangen eruit. Hier is je spreadsheet.’ Maar de plek bleek niet het enige probleem: veel collega’s rolden met hun ogen als Jorrie ‘wéér’ vroeg of ze even mocht gaan kolven.
Lees verder onder de advertentie
‘Doe het beter’
‘Dit voelde alsof ik mensen tot last was, maar de enige die ik hiermee tot last was, waren mijn kind en mezelf.’ Ze vervolgt: ‘Wetten stellen ons in staat om borstvoeding te geven waar we willen, maar dat weerhoudt mensen er niet van om het ons moeilijk te maken. Ze vragen of we onze borsten kunnen bedekken, openbare plekken willen verlaten of ze vernederen ons publiekelijk. In ‘die wetten’ staat ook dat werkgevers een plaats moeten bieden waar vrouwen kunnen kolven, maar ik kan je verzekeren dat ook dit puntje bij paaltje niet wordt nageleefd. Het moederschap is al moeilijk genoeg. Dus werkgevers: doe het beter.’
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.