Basketballer Worthy de Jong (36) maakte het winnende schot en zo won Nederland goud op de Olympische Spelen. Winnen is mooi, maar de gemeenschap helpen mooier, vindt Worthy.
Lees verder onder de advertentie
“Het was net alsof ik er op dat moment niet bij was. Een out-of-body experience. Kijk ik nu de beelden terug, dan kan ik ter plekke nerveus worden. Op het moment zelf was ik verdoofd en vlak na het shot staarde ik maar een beetje de diepte in. Eigenlijk begint het nu pas te landen: we did it; we hebben 3×3 basketbal op de kaart gezet. Er hebben nog nooit zoveel mensen naar de sport gekeken.
Lees verder onder de advertentie
Olympische droom
Die Olympische droom had ik niet. Ik wilde naar de NBA en spelen op Europees niveau. Dat leek haalbaar, de Spelen niet. Tot we begin dit jaar gekwalificeerd werden en het ineens tastbaar werd. En nu hebben we gewoon sportgeschiedenis geschreven! Daar hebben we als team zo hard voor gewerkt, die credits zijn niet alleen voor mij.
Lees verder onder de advertentie
Mijn leven is wel veranderd, ik word geleefd. Er gebeurt zoveel. Ineens worden er veldjes naar me vernoemd, willen merken samenwerken en word ik op straat steeds vaker herkend. Ook aan mijn haar, dat is een beetje mijn handelsmerk geworden. Ik heb een haarstyliste met wie ik steeds kijk wat we er nu weer mee kunnen doen. Zo stonden er tulpen in tijdens de Spelen en had ik een grote zon op mijn hoofd in China.
Balans
Op sportief vlak is dit mijn jaar en daar geniet ik van. Privé is het minder succesvol. Mijn hele carrière probeer ik het beste uit mezelf te halen en tegelijkertijd zoek ik naar een balans. Ik heb geleerd dat als je gewoon goed wil zijn, je de sport met andere dingen kan combineren. Maar als je great wil zijn, echt iets unieks wil doen, is er geen ruimte voor balans. Daar offer ik, maar daarmee ook de moeder van mijn kinderen, veel voor op. Wij zijn niet meer samen en ik zie de kinderen (7 en 5) wanneer het uitkomt. Meestal op de dinsdag en als het kan nog een dag in het weekend.
Lees verder onder de advertentie
”
Het is steeds zoeken naar hoe ik de kids toch kan zien in het drukke speelschema en mijn ex kan ondersteunen
Het is steeds zoeken naar hoe ik ze toch kan zien in het drukke speelschema en mijn ex kan ondersteunen. Die balans voor ze willen vinden terwijl dat eigenlijk niet kan, dat is niet altijd makkelijk. Mijn huidige vriendin speelt zelf ook en reist de wereld over voor de sport. Dan begrijp je elkaar echt en dat werkt in mijn geval beter.
Dichtbij
Mijn kinderen heb ik wel altijd dicht bij me. Hun vingerafdrukken en die van mijn moeder – mijn grootste fan, ze kijkt iedere wedstrijd – staan in een ketting gegraveerd die ik altijd draag óf in mijn sok stop tijdens het spelen. Ook die ene wedstrijd, misschien heeft dat wel geluk gebracht. Of ik de basketbalgenen heb doorgegeven? Ik heb ze wel van mijn vader gekregen, die speelde zelf ook, maar mijn oudste zit gewoon op voetbal, haha. Vind ik helemaal niet erg. Ik motiveer mijn kinderen om altijd actief bezig te zijn, met welke sport dan ook.
Lees verder onder de advertentie
Ruwe diamanten
Dat we hebben gewonnen vind ik mooi, maar impact maken vind ik veel gaver. Dat probeer ik met projecten in Amsterdam-Zuidoost, waar ik ook ben opgegroeid. Mijn doel is dat de sport nog meer gaat leven, meer jongeren kunnen spelen. Daar lopen zoveel diamonds in the rough rond; jongeren met talent die net dat ene zetje in de goede richting kunnen gebruiken. Ik had die support vanuit huis, en daarom sta ik waar ik nu sta. Ik hoop dat ik mijn ervaring aan de nieuwe generatie door kan geven. Het zou te gek zijn als zij dan op een dag hun medaille kunnen ophalen.”
Lees verder onder de advertentie
Dit interview met Worthy de Jong staat in Kek Mama Special 4 – Warm Winter Feest. In dezelfde serie vertellen onder andere ook Bertrie Wierenga en Leslie Keijzer over hun jaar.
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Onverwacht een brief krijgen van Jeugdzorg, dat ze een melding hebben gekregen van mishandeling en bij je langs willen komen. De schrik van elke ouder. Het overkwam Chantal.
Rekeningen na een avondje uit: de ene wil om en om betalen, de ander liever splitten. Hoe dan ook, het kan toch lastige situaties opleveren. Zo ook voor Felicia en haar vriend, die opdraaiden voor de rekening van hun vrienden.
Een onbegrijpelijk fenomeen. Zo noemt presentator en ondernemer Kaj Gorgels het vaderschap. In Switched-On de podcast vertelt hij meer over hoe hij de eerste maanden met zijn zoon beleefde en wat zijn allergrootste missie is als kersverse vader.