‘Zes weken zomervakantie is niet meer van deze tijd’

Illustratie bij: ‘Zes weken zomervakantie is niet meer van deze tijd’ Beeld: Getty Images
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Nu iedereen en je moeder vakantie heeft… is de zomerpret, maar óók de stress voor veel ouders begonnen. De puzzel van te weinig eigen vakantiedagen, onvoldoende opvang en de kinderen 24/7 thuis… is soms bijna niet te leggen. Moeten we daarom af van de vaste schoolvakanties en flexibel vakantie kunnen opnemen?

Lees verder onder de advertentie

We vroegen het jullie op onze social media-kanalen en de reacties zijn verdeeld.

Johanna: “Ik ben er voorstander van, zeker in een wereld waarin flexibiliteit wordt verwacht. We moeten niet doen alsof er dan de rest van het jaar geen structuur is. Natuurlijk willen kinderen structuur, maar mijn kinderen wereldwijs maken vind ik ook belangrijk. Ze laten kennismaken met een andere taal, valuta en cultuur e.d. In het hoogseizoen is dat voor sommige ouders onbetaalbaar.”

Lees verder onder de advertentie

Ilse: “Kinderen hebben juist structuur nodig. En ik als ouder eigenlijk ook. Wel mag de zomervakantie van mij terug naar vier weken en laat die andere twee weken dan vrij om ergens anders in te vullen.”

Kimberley’s zoon zit al op zo’n flexibele school. “Daar kunnen we drie weken zelf invullen. Ik vind het ideaal!”

Anja: “Ideaal voor ondernemers met kinderen bij wie de zaak in de vakantieperiode juist open moet blijven. Kunnen die ook een keer met het gezin op vakantie, maar lijkt me onmogelijk te realiseren.”

Lees verder onder de advertentie

Kim: “Maak de zomervakantie een week korter en geef elke leerling vijf dagen om zelf in te vullen voor een weekendje weg bijvoorbeeld.”

Nikki: “Ik ben het er helemaal mee eens. Zes weken zomervakantie is niet meer van deze tijd. Vier weken zomervakantie en de rest flexibel kunnen opnemen zou super zijn.”

Jennifer: “Zo kun je wel aan de gang blijven. Accepteer dat het erbij hoort als je kinderen hebt en onthoud dat het niet voor altijd is. Soms slaan we een beetje door in onze maatschappij, door alles maar aan te passen.”

“Soms slaan we een beetje door in onze maatschappij: accepteer dat het erbij hoort”

Lena: “Hoe zie je dat voor je? Lesstof wordt gegeven per klas. Moeten leerkrachten dertig keer per jaar kinderen apart lesgeven?”

Nancy staat voor de klas en zegt ook ‘nee’ tegen flexibele vakantie.. “Heb je bepaalde stof met de groep behandeld, komt er twee weken later weer één terug van vakantie en kun je het dus weer gaan herhalen. Ook is de regelmaat voor kinderen fijn. Samen opstarten na een vakantie, samen het schoolse ritme.”

Lees verder onder de advertentie

Katriena vraagt zich af wanneer de leerkrachten dan op vakantie kunnen. “En wie staat er dan voor de klas? Er is totaal geen vervanging te krijgen, dat is ook voor de kinderen in de klas niet fijn. Het belang van de kinderen moet voorop staan, niet van de ouders!”

Lineke denkt dat het juist ideaal zou zijn met het huidige personeelstekort in sommige sectoren. “En zo geef je ouders die minder te besteden hebben de kans buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan.”

Lees verder onder de advertentie

Monique kan er kort over zijn: “Wat een chaos zou dat worden.”

Wat vind jij?

Meest bekeken