Dat je na de bevalling niet zo lekker in je vel zit, is niet vreemd. Maar als dat gevoel lange tijd aanhoudt en het invloed heeft op je dagelijkse bezigheden, kan er sprake zijn van een postnatale depressie.
Lees verder onder de advertentie
Als kersverse moeder hoop je natuurlijk op een roze wolk te zitten, maar dat is niet voor alle moeders het geval: jaarlijks krijgen zo’n 23.000 vrouwen een postpartrum depressie, beter bekend als een postnatale depressie. Dit ontstaat in de weken of maanden na een zwangerschap. Het kan zelfs pas ontstaan nadat je stopt met borstvoeding geven of na je verlof. Je bent somber, voelt je lusteloos en kunt niet genieten van je baby.
Lees verder onder de advertentie
Wat is het verschil met kraamtranen?
Een bevalling is een heftige gebeurtenis, die samen kan gaan met een hoop kraamtranen. Deze ‘babyblues’ houdt meestal zo’n tien dagen aan. Als je hier momenteel doorheen gaat, ben je niet de enige: 50 tot 80 procent van de moeders heeft last van kraamtranen. Deze klachten ontstaan door de hormoonschommelingen tijdens en na de zwangerschap. Een postnatale depressie duurt – net als een gewone depressie – een stuk langer.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de symptomen?
Vrouwen met een postnatale depressie zijn somber en kunnen niet genieten van hun baby. Ook hebben ze een of meer van deze klachten:
Je bent vaak somber en verdrietig
Je huilt veel
Je hebt nergens zin
Je maakt je zorgen dat je niet voor je baby kunt zorgen
Je hebt geen moedergevoelens
Je voelt je schuldig
Je bent heel vermoeid
Je bent snel geïrriteerd of boos
Je bent snel afgeleid, kunt je slecht concentreren, in de war en vergeetachtig
Je hebt weinig eetlust of juist veel eetlust
Je kunt niet slapen of wilt juist alleen maar slapen
Je hebt weinig zelfvertrouwen of voelt je een slechte moeder
Je bent angstig of wanhopig
Je hebt hoofdpijn, bent misselijk of duizelig
Je hebt suïcidale gedachten
Je denkt er soms over of bent bang dat je je baby iets aandoet
Bij een postnatale depressie spelen vaak meerdere factoren een rol. Meestal gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale factoren. Bij sommige vrouwen is de kans op een postnatale depressie groter. Zo krijgt 60 procent van de vrouwen die een postnatale depressie hebben gehad, ook klachten bij een volgende zwangerschap. Dit zijn de meest voorkomende risicofactoren:
Lees verder onder de advertentie
Je hebt al eens een depressie (tijdens de zwangerschap) gehad
Je hebt al eens een postnatale depressie gehad
Je hebt ooit angstklachten gehad
Stressvolle gebeurtenissen, zoals een sterfgeval of een scheiding
Complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling
Je krijgt weinig steun vanuit je omgeving
Er zijn problemen binnen je relatie
Hoe verloopt een behandeling?
Als de symptomen langer dan twee weken aanhouden, de klachten steeds erger worden, je niet goed voor je baby kunt zorgen of suïcidale gedachten hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Net als bij een gewone depressie kun je praten met een praktijkondersteuner GGZ of een psycholoog. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van gesprekken en medicatie. Meestal krijg je antidepressiva; een medicijn waardoor de klachten na vier tot zes weken afnemen. Geef je borstvoeding? Overleg dan altijd even met de arts voordat je antidepressiva gaat slikken. Hoelang een behandeling precies duurt, verschilt per vrouw, maar over het algemeen is het na een paar maanden voorbij.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je zelf doen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om sneller van een postnatale depressie te herstellen.
Voel je niet schuldig en schaam je niet. Je kunt er tenslotte niets aan doen. Een behandeling kan helpen tegen een depressie.
Praat met mensen in je omgeving die je vertrouwd. Als je suïcidale gedachten hebt, kun je daarover praten met 113 Zelfmoordpreventie. Bel 24/7 naar 0800-0113 of chat via www.113.nl.
Vraag je partner om wat zorgtaken van je over te nemen. Je kunt ook andere mensen inschakelen om voor de baby te zorgen.
Praat met je huisarts. Het is soms lastig om die stap te zetten, maar vaak helpt het enorm. Durf om hulp te vragen.
Neem genoeg rust en zorg goed voor jezelf.
Hebben de klachten invloed op je werk? Bespreek het eventueel met een bedrijfsarts. Samen kun je kijken of er aanpassingen nodig zijn.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.