Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Dat je na de bevalling niet zo lekker in je vel zit, is niet vreemd. Maar als dat gevoel lange tijd aanhoudt en het invloed heeft op je dagelijkse bezigheden, kan er sprake zijn van een postnatale depressie.
Als kersverse moeder hoop je natuurlijk op een roze wolk te zitten, maar dat is niet voor alle moeders het geval: jaarlijks krijgen zo’n 23.000 vrouwen een postpartrum depressie, beter bekend als een postnatale depressie. Dit ontstaat in de weken of maanden na een zwangerschap. Het kan zelfs pas ontstaan nadat je stopt met borstvoeding geven of na je verlof. Je bent somber, voelt je lusteloos en kunt niet genieten van je baby.
Een bevalling is een heftige gebeurtenis, die samen kan gaan met een hoop kraamtranen. Deze ‘babyblues’ houdt meestal zo’n tien dagen aan. Als je hier momenteel doorheen gaat, ben je niet de enige: 50 tot 80 procent van de moeders heeft last van kraamtranen. Deze klachten ontstaan door de hormoonschommelingen tijdens en na de zwangerschap. Een postnatale depressie duurt – net als een gewone depressie – een stuk langer.
Vrouwen met een postnatale depressie zijn somber en kunnen niet genieten van hun baby. Ook hebben ze een of meer van deze klachten:
Lees ook
‘Dit heb ik geleerd van mijn postnatale depressie’ >
Bij een postnatale depressie spelen vaak meerdere factoren een rol. Meestal gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale factoren. Bij sommige vrouwen is de kans op een postnatale depressie groter. Zo krijgt 60 procent van de vrouwen die een postnatale depressie hebben gehad, ook klachten bij een volgende zwangerschap. Dit zijn de meest voorkomende risicofactoren:
Als de symptomen langer dan twee weken aanhouden, de klachten steeds erger worden, je niet goed voor je baby kunt zorgen of suïcidale gedachten hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Net als bij een gewone depressie kun je praten met een praktijkondersteuner GGZ of een psycholoog. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van gesprekken en medicatie. Meestal krijg je antidepressiva; een medicijn waardoor de klachten na vier tot zes weken afnemen. Geef je borstvoeding? Overleg dan altijd even met de arts voordat je antidepressiva gaat slikken. Hoelang een behandeling precies duurt, verschilt per vrouw, maar over het algemeen is het na een paar maanden voorbij.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om sneller van een postnatale depressie te herstellen.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >