Voor sommige vrouwen is die roze wolk tijdens de zwangerschap ver te zoeken: één op de tien kampt zelfs met een prenatale depressie. Ze voelen zich neerslachtig, zijn uitgeput en angstig.
Lees verder onder de advertentie
Ben jij tijdens de zwangerschap vermoeid, chagrijnig of down? Niet zo gek. Hormonen doen veel met je lichaam, maar vaak gaan deze klachten na een tijdje weer over. Bij een prenatale depressie kun je niet meer relativeren, zijn de klachten heviger en houden ze maandenlang aan.
Natuurlijk brengt een zwangerschap een hoop veranderingen met zich mee: je hormoonbalans verandert, je kunt gevoeliger en emotioneler zijn. Ook een lage weerstrand, onzekerheid of stress (bijvoorbeeld op werk), kunnen redenen zijn dat je je depressief voelt. De daadwerkelijke oorzaak verschilt per vrouw.
Lees verder onder de advertentie
Behandeling
Je depressief voelen, is slecht voor de ongeboren baby: bij stress maak je veel van het hormoon cortisol aan en hierdoor neemt het risico op een vroeggeboorte toe. Ook komt borstvoeding hierdoor minder goed op gang en is de kans groter dat je een postnatale depressie krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Dus heb je last van sombere of depressieve gevoelens tijdens je zwangerschap? Schaam je er niet voor en probeer erover te praten met je verloskundige of huisarts. Zij kijken vervolgens samen met jou welke behandeling mogelijk is. Zo komen er in Nederland bijvoorbeeld steeds meer speciale POP-poli’s (Psychiatrie, Obstetrie, Pediatrie) die jou kunnen begeleiden.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.