Als er iemand in je omgeving door een moeilijke periode gaat door verlies, kan het lastig zijn om te weten hoe je er voor diegene kunt zijn. Onderstaande tips geven je handvaten.
Lees verder onder de advertentie
Laat weten dat je er bent
Het is begrijpelijk dat je even niet zo goed weet wat je moet zeggen en dat is ook helemaal niet erg: laten merken dat je er bent is vaak al meer dan genoeg. Probeer hierin ook zelf het initiatief te nemen, dus bel (in plaats van te zeggen ‘je mag me altijd bellen’) regelmatig zelf op en vraag of het uitkomt. Zo laat je zien dat het voor jou nooit te veel is om een luisterend oor te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Bied praktische hulp
In de vorm van boodschappen doen, bijvoorbeeld. Of koken, even op de kinderen passen of een brief op de post doen. Wat voor jou een kleine moeite is, kan voor diegene enorm fijn zijn.
Natuurlijk is de eerste periode van verlies ingrijpend, maar verwerken kan veel tijd kosten. Probeer er daarom ook op langere termijn voor diegene te zijn. Vaak heeft hij of zij jouw steun het hardste nodig op de eenzame momenten dat iedereen weer doorgaat met het leven. Hoe fijn is het om op zo’n moment te horen dat er iemand aan je denkt?
Lees verder onder de advertentie
Praat over de overledene
Dit kan voor jou misschien een drempel zijn, maar voor een nabestaande is het vaak nog pijnlijker als je doet alsof de overledene nooit heeft bestaan. Merk je dat diegene het moeilijk vindt om erover te praten? Geef hem of haar de ruimte en probeer begrip te tonen.
Lees verder onder de advertentie
Denk klein
Juist op zulke momenten zijn het de kleine dingen die het doen. Bel regelmatig, stuur een kaartje of laat een bloemetje bezorgen. Het hoeft allemaal echt niet te ingewikkeld. Bekijk onderstaande tips maar:
Lees verder onder de advertentie
Brievenbusbloemen
Sneeuwwitte, stervormige bloempjes in een cadeau verpakt. Mooi om te verdelen over kleine vaasjes en helemaal fijn: de bloemen passen in elk interieur. – Stevig verpakt – Duurzaam – Keuze uit veel bijpassende wenskaarten
Kitty, moeder van vier volwassen kinderen, vertelt over dat waar vaak niet over gesproken wordt wanneer iemand sterft: hoe ze het sterven en de dood van haar zoon Robin ervaart en hoe door zijn dood het leven in haar en om haar heen radicaal verandert. Ze bevraagt alles wat op haar pad komt: een relatiecrisis, de grote ongemakkelijkheid met de buitenwereld, de confrontatie met de gedachte ‘nooit meer’ en haar wens om een nieuw contact te leggen met haar overleden zoon. – Auteur(s) : Kitty Vromen, Anne van der Sligte – Aantal pagina’s: 260 – Verschijningsdatum : maart 2019
De toermalijnkwarts beschermt, aardt en brengt je lichaam en geest meer in balans. Hij werkt als een soort ‘schild’, helpt negatieve energie afvoeren en zet negatieve energie om in positieve energie. – Op alle manieren te reinigen en op te laden – Beschermt tegen straling van telefoons – Het is een natuurproduct: uiterlijke kenmerken kunnen afwijken van de foto.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.