Zo werkt een IUI-behandeling (en dit is de kans dat je dan zwanger wordt)

zo werkt een IUI-behandeling Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Het zaad van de man wordt bewerkt, waarna het direct in de baarmoeder wordt geplaatst. Hoe groot is de kans dat je dan zwanger wordt en wat zijn de bijwerkingen? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Er bestaan verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen en IUI is daar één van. Hiervoor wordt gekozen als er te weinig goede zaadcellen zijn, of als een zwangerschap uitblijft zonder duidelijke oorzaak. De kans op een spontane zwangerschap binnen een jaar tijd, moet dan wel minder dan dertig procent zijn.
 

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt een IUI-behandeling?

IUI kan plaatsvinden in je spontane menstruatiecyclus of via een kunstmatige cyclus.
In het eerste geval word je behandeld rondom je eisprong, als je het meest vruchtbaar bent. Je doet een ovulatietest en een dag na de positieve test, vindt de inseminatie plaats.

Lees verder onder de advertentie

Bij een kunstmatige cyclus wordt je eigen cyclus via injecties ondersteund door hormonen. Die stimuleren de groei en rijping van de eicellen, wat gecontroleerd wordt via een echo. Inseminatie vindt hierbij één of twee dagen na de laatste injectie plaats (eveneens rondom de eisprong).

De behandeling is niet pijnlijk en je hoeft er niet voor worden opgenomen in het ziekenhuis. Een arts of verpleegkundige plaatst het bewerkte zaad van je partner in je baarmoeder en daarna mag je weer naar huis. Daarna is het hopen: word je zwanger, of niet?
 

Lees ook:
Deze vrouwen zijn open over onvruchtbaarheid >

 

Lees verder onder de advertentie

Wat is de kans op een zwangerschap?

Bij IUI is die kans dat je zwanger wordt zo’n tien procent per inseminatie. Ongeveer een kwart van alle stellen die deze behandeling ondergaan, zijn na drie tot zes inseminaties zwanger.

Of je zwanger bent, merk je meestal het eerst aan je menstruatie: blijft die uit, dan mag je zestien dagen na de IUI-behandeling een zwangerschapstest doen. Als je wel ongesteld wordt, kun je in je volgende cyclus opnieuw een behandeling ondergaan in overleg met je arts.
 

Lees verder onder de advertentie

Waar moet je rekening mee houden?

Een IUI-behandeling kan een aantal bijwerkingen geven. Zo kun je vocht vasthouden en last krijgen van misselijkheid en stemmingsveranderingen.
Ook is er een kleine kans dat je een infectie oploopt. Als dit gebeurt, zul je koorts krijgen en mogelijk wat buikpijn of vaginale afscheiding.

Lees verder onder de advertentie


Bron: UMC Utrecht & Erasmus MC

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken