Het is weer de Week van de Lentekriebels. Maar hoe ver moet seksuele voorlichting gaan op school? Voor Zoey (26) ging het veel te ver. Nu wil ze haar kinderen hier ver bij weghouden.
Lees verder onder de advertentie
Zoey: “De basisschool was voor mij altijd een fijne en veilige plek. Het enige moment waarop ik mij niet zo fijn voelde op school, was in groep 6 tijdens de Lentekriebels. In de onderbouw ging het allemaal nog wel. We leerden hoe we “nee” moesten zeggen, wat verliefdheid is, dat iedereen een lijf heeft en dat je elkaar met respect behandelt. Prima en super leerzaam. Ik had nog geen flauw idee dat ik een paar jaar later les zou krijgen over… nou ja, dingen waar ik nog héél lang niet aan toe was.
Lees verder onder de advertentie
Groep 6: het begin
Groep 6 was het moment waarop ik dacht: waarom moet ik dit in hemelsnaam weten?! Onze juf, een ontzettend lieve dame, was ervan overtuigd dat wij op onze jonge leeftijd al alles moesten weten over “de volwassen wereld”. Dus daar gingen we: betekenis van helikopteren, verschillende seksposities, wat pijpen is en laten we vooral niet de duizend bijnamen voor de edele delen vergeten. Of je het nu de slang, de worst, de poes of de poort naar het leven noemt – we leerden het allemaal. Niets kan je voorbereiden op het moment dat een volwassen vrouw doodleuk voor de klas staat en uitlegt hoe je veilig seks hebt. Ik zat daar, als onschuldige 9-jarige meisje, doodstil op mijn stoel, starend naar het plafond en hopend dat de grond onder mij zou openen en mij naar een andere dimensie zou zuigen.
Lees verder onder de advertentie
Ongemakkelijke momenten
Elke dag was een nieuw hoogtepunt van ongemak. Als het niet de aflevering van Dr. Corrie was, dan waren het wel de groepsopdrachten waarin we moesten bespreken wat we dachten dat seks was. (Lieve hemel, WIE heeft dat bedacht?!) Mijn vrienden en ik probeerden te doen alsof we doorzichtig waren, maar de juf vond het héél belangrijk dat we hier zonder schaamte over spraken. “Dit is heel normaal”, zei ze elke keer, terwijl ze nonchalant termen uitlegde die zelfs mijn ouders nooit gebruikten.
Maar het werd nóg erger. Volgens de juf moesten we leren dat sommige mensen “rare” dingen deden in de slaapkamer en dat we ons daar niet over moesten verbazen. Een bezorgde moeder hoorde dit later van haar kind en was in shock. Ze ging verhaal halen bij de school, maar de juf lachte het weg en zei: ‘Kinderen moeten dit gewoon weten, hoe eerder hoe beter!’ Sorry, wát?! Wij, als klas, waren doodsbang voor de Lentekriebels. Toen we in groep 7 en 8 met onze nieuwe meester en juf bespraken wat we in groep 6 hadden geleerd, schrokken ze zich rot. ‘Dit is echt niet normaal’, zeiden ze. Maar ja, tegen die tijd was onze juf al met pensioen, dus niemand kon haar hier nog op aanspreken.
Lees verder onder de advertentie
Mijn kinderen wel
En nu, als moeder, kijk ik er niet naar uit dat mijn kinderen dit op school krijgen. Mijn zoontje zit nu in groep 3 en krijgt dit jaar voor het eerst Lentekriebels. Ik besloot aan te geven dat ik wilde dat hij tijdens deze lessen niet in de klas aanwezig was. Ik wilde hem best ophalen, of hij kon naar een andere klas. Ik vond alles best. Na awat ik heb meegemaakt, gaf ik hem liever zelf deze voorlichting.
Lees verder onder de advertentie
Ik heb dit besproken met de juf. Ze reageerde begripvol, maar verzekerde me ook dat dit op de meeste scholen absoluut niet de gang van zaken is. En ook helemaal niet de bedoeling. Ze heeft me precies verteld wat ze gaan behandelen, om mijn zorgen weg te nemen. Uiteindelijk heb ik besloten haar te geloven en mijn trauma niet op mijn kinderen te projecteren. Hoe moeilijk ik het ook vind. En mocht mijn kind toch thuiskomen en vragen wat helikopteren is, dan weet ik dat het tijd is om een goed gesprek te voeren… met de schooldirectie.”
Patricia vindt het wél belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan Lentekriebels. Je leest hier waarom.
*In verband met privacy zijn de namen gefingeerd. De echte namen zijn bij de redactie bekend.*
Gratis Mombag!
Jouw nieuwe everyday bag, nu gratis bij een Kek Mama abonnement
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.