Twee moeders, twee keuzes: Zwanger worden met een baby op de arm

17.09.2024 06:00

Dina en Clara bevielen beiden van hun eerste kindje in 2022. En terwijl ze net tot hun nek in de luiers en flesjes zaten, bleek er voor allebei opnieuw een zwangerschap op de planning te staan.

Twee moeders, twee totaal verschillende keuzes. Clara koos ervoor om nog een kindje op de wereld te zetten, terwijl Dina haar zwangerschap niet doorzette. Chiara sprak met de moeders over hun ervaringen, twijfels, en hoe zij met hun keuzes omgaan.

Hoe was het om voor het eerst moeder te worden?

Clara: “Prachtig! Echt onverwachts, want we waren nog maar een halfjaar samen toen ik zwanger bleek. Het was dus wel even schrikken. Maar we hebben een warm thuis gecreëerd en vanaf het moment dat Sjors er was, konden we ons geen leven zonder hem voorstellen. Liefde op het eerste gezicht!”

Dina: “Het was geweldig. Ik had altijd al een kinderwens, maar de juiste man kwam maar niet voorbij. Toen ik mijn man ontmoette, wisten we na een jaar dat we ervoor wilden gaan. Toen Dex werd geboren, kon mijn geluk niet op.”

En toen bleek je onverwacht weer zwanger te zijn… hoe kon dat gebeuren?

Clara: “Nou, het was eigenlijk de eerste keer dat we weer met elkaar naar bed gingen na de bevalling. Zes weken na de geboorte van Sjors, en eerlijk gezegd dacht ik helemaal niet aan anticonceptie. Eén keer kon toch geen kwaad? Het was sowieso ongemakkelijk en deed pijn, dus hielden we het bij die ene keer. Maar toen ik last kreeg van mijn borsten en moest overgeven, ging er een belletje rinkelen. Vooral toen ik ineens trek kreeg in patat met pindasaus, precies dezelfde craving die ik tijdens mijn vorige zwangerschap had!”

Dina: “Ik was ingescheurd en durfde eerst helemaal niet aan seks te denken. Maar na twee maanden probeerden we het weer, en gelukkig viel het mee. Voorzichtig, dat wel. Diezelfde week sliepen we meerdere keren samen, maar we hielden het bij ‘voor het zingen de kerk uit’. Ik zat nog vol hormonen en wilde niet meteen beginnen met de pil. Een maand later voelde ik dat er iets anders was. Mijn lichaam gaf het meteen aan: ik was weer zwanger.”

En dan heb je een positieve zwangerschapstest in je handen… Wat dacht je toen?

Clara: “Ik schrok me kapot. Eerst dacht ik: ‘Dit kan toch niet? Hoe dan? Is de test fout of zit er nog zwangerschapshormoon van Sjors in mijn lijf?’ Ik deed drie testen om er zeker van te zijn, en daarna belde ik mijn moeder huilend op. ‘Mam, ik ben wéér zwanger!’ zei ik.”

Dina: “Ik wist het gewoon al, dus die test was meer een bevestiging. Maar mijn man raakte meteen in paniek. ‘We hebben net een baby, wat nu?!’ vroeg hij.”

Ja, wat nu?

Clara: “Voor mij was het snel duidelijk: waar een kindje kan leven, kunnen er twee leven. Ik had altijd gedroomd van een groot gezin. Natuurlijk had ik liever wat meer leeftijdsverschil gehad tussen de kinderen, maar ik voelde meteen dat dit kindje welkom was. Het zou pittig worden, dat wist ik. Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de zwangerschap af te breken. Ik keek naar Sjors en dacht: dit kleine spruitje in mijn buik wordt straks net zoals hij, en dat is het helemaal waard.”

Dina: “Ik droom van een groot gezin, maar ik zag het gewoon niet zitten om zwanger te zijn en tegelijk een baby te verzorgen. Het voelde niet eerlijk tegenover Dex. Hij was net op de wereld, hij verdiende alle liefde en aandacht. Bovendien, als ik misselijk zou zijn of me ellendig zou voelen, hoe zou ik dan voor hem kunnen zorgen? Nee, ik wist meteen dat ik de zwangerschap wilde afbreken. Ik belde de huisarts en maakte een afspraak.”

Heb je spijt van je keuze?

Clara: “Soms, op moeilijke dagen, dacht ik wel eens: ‘Waarom, Clara?!’ Mijn tweede zwangerschap was zwaarder, en Sjors had nog zoveel zorg nodig. Maar toen Jim eenmaal geboren was, voelde het goed. Ze zijn zo lief voor elkaar, en omdat ze maar een jaar en een week schelen, spelen ze vaak samen. Het is hier vaak een chaos, met speelgoed overal en jongens die elkaar achterna rennen. Maar eerlijk? Ik zou het niet anders willen. Sterker nog, ik zou nu best graag een derde willen!”

Dina: “Nee, ik heb geen spijt. Ik wist dat ik Dex daarmee de aandacht kon geven die hij verdiende, en mijn lijf kreeg de kans om te herstellen van de eerste zwangerschap. Dex is nu twee en ik kan volledig rekening houden met zijn ritme en ontwikkeling. Als hij straks naar de basisschool gaat, komt er ruimte voor een broertje of zusje. Maar nu is het gewoon nog niet het juiste moment.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.