Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Eén op de vijf vrouwen heeft tijdens haar zwangerschap last van jeuk aan haar borsten, buik of bovenbenen. Niet ernstig, wel vervelend. Hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen?
Als je zwanger bent, rekt je huid in rap tempo uit. Dit gebeurt natuurlijk voornamelijk rondom je buik, maar ook je borsten worden groter en de huid rondom je billen en benen wordt opgerekt. Hierdoor kan het voorkomen dat je bindweefsel een stukje scheurt en er roodpaarse strepen onder het huidoppervlak ontstaan: striae.
Meestal ontstaat de jeuk al voordat je deze strepen begint te zien. De jeuk betekent dat je huid de rek dan eigenlijk niet meer aankan. Het kan samengaan met huiduitslag, zoals bultjes of blaasjes.
Zwangerschapsjeuk kan ook ontstaan als je last hebt van een droge huid of eczeem, of omdat je huid beter doorbloedt wordt. Je krijgt het sneller warm en gaat zweten, waardoor je last kan krijgen van jeuk.
Eén op de 130 tot 300 zwangere vrouwen krijgt last van PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy), een huidaandoening die meestal begint in het derde trimester van de zwangerschap. Er ontstaan dan veel jeukende bultjes op je buik en mogelijk ook op andere plekken op je lichaam, behalve je gezicht. Dit is vervelend, maar kan geen kwaad voor jou of je baby.
Lees ook:
Zo verandert jouw huid tijdens je zwangerschap >
Verder kan jeuk ontstaan door galstuwing. Het vervoer van gal in de lever gaat dan te langzaam, waardoor galzuren in je bloed terecht komen. In de laatste drie maanden van je zwangerschap kan je daardoor flink last krijgen van jeuk, met name op je handpalmen en voetzolen.
Galstuwing is voor jouzelf niet ernstig, maar het kan wel gevolgen hebben voor je baby. Ga met dit soort klachten dus altijd naar je verloskundige of huisarts.
Veel jeuk is niet prettig – het kan zelfs vervelender zijn dan pijn. Je bent geneigd om te krabben om de jeuk te verlichten, maar probeer dit niet te doen. Het wordt dan namelijk alleen maar erger.
Zorg ervoor dat je nagels kort zijn. Zo krijg je minder wondjes als je toch krabt. Daarnaast is het verstandig om je huid soepel te houden en te voorkomen dat deze uitdroogt. Neem geen hete douche, draag katoenen kleding en gebruik vooral geen zeep of shampoo. Ook is het goed je huid in te smeren met een zalf of vette crème.
Heb je echt heel veel jeuk over je hele lichaam of ontstaan er rode bultjes, blaasjes of blaren? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
Bron: Thuisarts & Huidarts Kenniscentrum