Elke zwangere vrouw weet: vroeg of laat zit een normale spijkerbroek écht niet lekker meer. Tijd voor zwangerschapskleding dus. Maar welke positiekleding heb je allemaal nodig?
Lees verder onder de advertentie
Een handig overzicht.
Zwangerschapskleding kopen
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je hoeft niet een compleet nieuwe garderobe aan te schaffen als je in verwachting bent. Wat basic zwangerschapskleding is vaak al voldoende. Sommige vrouwen krijgen alleen al rillingen bij het woord ‘positiekleding’ en dragen het liefst zo lang mogelijk normale kleding. Toch is wat meer comfortabele kleding – vooral in het tweede en derde trimester – wel zo prettig. Bovendien groeit niet alleen je buik, maar vaak ook je borsten en heupen. Kleding met een elastische tailleband en weinig tot geen knoopjes op drukkende plekken klinkt dan een stuk lekkerder toch?
Lees verder onder de advertentie
Vanaf wanneer draag je positiekleding?
We schreven het al: sommige vrouwen kopen helemaal geen zwangerschapskleding of stellen het zo lang mogelijk uit. Anderen vermijden strakke spijkerbroeken het liefst al in de vijfde week. Vanaf wanneer heb je zwangerschapskleding nodig? Zwangere vrouwen beginnen gemiddeld na twaalf weken aan hun zoektocht naar positiekleding.
Lees verder onder de advertentie
Welke zwangerschapskleding heb je nodig?
Het assortiment aan zwangerschapskleding wordt steeds groter, dus je kunt de collectie net zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Gelukkig zijn er ook genoeg ‘oude’ kledingstukken die je nog wat langer aan kunt, zoals een stretchy legging en oversized trui.
Over het algemeen heb je deze zwangerschapskleding nodig.
Spijkerbroek
Je spijkerbroek is meestal het eerste kledingstuk dat gaat knellen. De eerste weken los je dat makkelijk op met een elastiek aan de knoop, maar als dat niet meer werkt, is het tijd voor een zwangerschapsjeans. Vanaf wanneer je een zwangerschapsbroek draagt, is dus per vrouw verschillend, maar gemiddeld rond de twaalfde week. Deze broeken hebben lekker veel stretch en komen met een stoffen heupband. Met een zwarte en denim positiebroek kun je alle kanten op. Een zwangerschapstuinbroek is ook leuk.
Lees verder onder de advertentie
Jurk
Voor wie helemaal geen zin heeft om een spijkerbroek te dragen, is een zwangerschapsjurk perfect. Lekker comfortabel én je kunt lekker pronken met die buik. Ook fijn: de meeste zwangerschapsjurken hebben een rond uitgesneden voor- en achterkant, waardoor hij niet snel omhoog kruipt. Deze jurken kun ook na de zwangerschap nog prima dragen.
In de herfst- of wintermaanden is het lekker om een legging of panty onder je jurk te dragen. Speciale zwangerschapspanty’s hebben wat extra ruimte voor je buik, om knelling te voorkomen. Een zwangerschapslegging heeft geen elastieken band, wat een stuk comfortabeler zit.
Shirt of trui
Je kunt de zwangerschap natuurlijk prima doorkomen met oversized shirts en truien. Wil je je buik extra accentueren? Dan is het leuk om een zwangerschapstrui of -shirt aan te schaffen. Voorkom je ook meteen een buik die onder je shirt uit piept.
Lingerie
Tijdens een zwangerschap groeien borsten gemiddeld twee cupmaten. Tijd voor een paar nieuwe bh’s, dus. Je kunt ervoor kiezen om meteen een voedingsbh aan te schaffen, maar er bestaan ook speciale zwangerschapsbh’s. Denk: zachte en rekbare stof, geen beugels, lekker comfortabel. Vergeet ook het ondergoed niet. Niemand wil hoogzwanger rondlopen met een knellende onderbroek. Ook daarvoor geldt: zo zacht en comfi mogelijk.
Lees verder onder de advertentie
Jas
Of je een nieuwe jas aanschaft, hangt af van het seizoen waarin je zwanger bent. Ben je uitgerekend in de wintermaanden? Dan is een passende winterjas wel zo lekker. Past je normale winterjas niet meer dicht, dan is een zwangerschapsjas fijn. En in de meeste gevallen kun je ‘m ook daarna nog prima dragen.
Lees verder onder de advertentie
Sportkleding
Sporten tijdens de zwangerschap is heel gezond. Maar daar heb je wel de juiste sportkleding voor nodig. Het liefst een sportlegging en top van een rekbare stof, zodat je ‘m de rest van de zwangerschap aan kunt.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Soms krijg je een Tikkie waar je even van moet knipperen. Niet vanwege het bedrag, maar vanwege de brutaliteit. Van 2,75 euro voor een kopje thee tot de benzinekosten van een lift die je niet wilde — dit zijn de Tikkies die je niet zag aankomen.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.