Heerlijke Indonesische Kalio met zwarte bonen en aubergine

Kalio van zwarte bonen en aubergine
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Wil jij indruk maken met een feestelijke tafel? Gooi het eens over de Indonesische boeg. Je staat er best even voor in de keuken, maar de geuren en kleuren die dat met zich meebrengen maken het allemaal goed. Hieronder het recept voor de Indonesische Kalio.

Lees verder onder de advertentie

Zwarte bonen hebben een stevige bite en smaken een beetje naar champignons. Het hoge gehalte aan ei witten, vezels en mineralen maakt ze enorm voedzaam. Je vindt gedroogde zwarte bonen in de (biologische) supermarkt. Week ze de nacht of ochtend voordat je ze wilt gaan bereiden voor het beste resultaat.

Lees verder onder de advertentie

Dit heb je nodig:

  • 200 g gedroogde zwarte bonen
  • 4 kemirinoten, grof gehakt
  • ½ el korianderzaad
  • ½ tl witte peperkorrels
  • ½ tl zwarte peperkorrels
  • 1 stuks steranijs
  • ½ nootmuskaatnoot, grof gehakt
  • 5 Javaanse of groene kardemompeulen
  • 2 sjalotten, in fijne plakjes
  • 5 tenen knoflook, in fijne plakjes
  • 8 rode lomboks, in fijne ringen
  • 3 rawits, in fijne ringen
  • 3 cm gemberwortel, in fijne plakjes 
  • 3 cm kurkumawortel, in fijne plakjes
  • 2 tl fijn keukenzout
  • 1 l kokosmelk
  • 1 el asem kandis, fijngesneden
  • 5 cm laos, gekneusd
  • 3 salamblaadjes, gekneusd
  • 5 limoenblaadjes, gekneusd
  • 1 kurkumablad, de nerf verwijderd en julienne gesneden
  • 1 stengel citroengras, gekneusd en in een knoop gedraaid
  • 1 kaneelstok
  • 2 tomaten, in partjes
  • 1 tl palmsuiker
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 Chinese aubergines, over de lengte gehalveerd en in stukken van  5 cm (of gebruik 1 aubergine die je over de lengte eerst in 4 stukken snijdt)
  • 3 stengels bladselderij, fijngesneden
  • 1 citroen, in partjes

Het recept:

  • Doe de bonen in een ruime kom of pan en vul aan met 600 ml water. Zet opzij en laat minimaal 8 uur weken. Daarna giet je de geweekte bonen af, spoel ze na onder koud stromend water en zet ze opzij.
  • Rooster in een droge steelpan op middelhoog vuur de kemirinoten, het korianderzaad, de witte peper korrels, zwarte peperkorrels, steranijs, nootmuskaat en de kardemom zo’n 2 minuten. Maal de geroosterde specerijen in een vijzel fijn en verwijder daarbij de vliesjes van de kardemom. Schep de fijngemalen specerijen over in een schaaltje en zet opzij.
  • Voeg de sjalotten, knoflook, lomboks, rawits, gemberwortel en de kurkumawortel met het zout toe aan de vijzel en maal tot een fijne boemboe. Als de vijzel te vol is, kun je de ingrediënten in porties fijnmalen. Zet opzij.
  • Zet een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de kokosmelk, asem kandis, gemalen specerijen en de boemboe toe. Roer goed door en breng aan de kook. Voeg dan de laos, salamblaadjes, limoenblaadjes, het kurkumablad, citroengras, de kaneel, tomaten en de palmsuiker toe. Breng dit opnieuw aan de kook en zet vervolgens het vuur laag.
  • Voeg de zwarte bonen toe en kook ze in ongeveer 1 uur en 30 minuten, onder regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen, gaar. 
  • Verhit intussen een scheutje olie in een koekenpan op hoog vuur en leg de stukken aubergine met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak zo de aubergines in porties in 1 laag in de pan mooi goudbruin en gaar. Keer om en bak ze ook op de andere kant. In totaal duurt dit zo’n 3 minuten. 
  • Voeg zodra de zwarte bonen gaar zijn de aubergine en de selderij toe aan de curry en laat nog 5 minuten zachtjes meekoken. De kalio is nu klaar om te serveren. Geef er tenslotte de citroenpartjes bij.

Voor nog meer recepten: lees het boek Rendang van Maureen Tan

Lees verder onder de advertentie
Covers van Kek Mama magazine, het tijdschrift voor moeders en jonge gezinnen.

Ga voor me-time!

Lees Kek Mama met gratis cadeau of korting

Aangeboden door:

Logo Kekmama

Meest bekeken