Bakken maar: 3 oranje recepten om Koningsdag te vieren

Illustratie bij: Bakken maar: 3 oranje recepten om Koningsdag te vieren
Chiara Izelaar
Chiara Izelaar
Leestijd: 2 minuten

Morgen vieren we Koningsdag, en het feest start natuurlijk thuis. Extra leuk om samen met de kids de keuken in te duiken voor wat culinaire pret. Leuk, lekker én leerzaam. Hier zijn drie recepten om Koningsdag te vieren.

Lees verder onder de advertentie

1. Oranje koeken

Ingrediënten (12 stuks)

  • 200g bloem
  • 100g suiker
  • 100g boter
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • Oranje kleurstof
  • Sinaasappelrasp

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng de bloem, suiker en bakpoeder in een kom.
  3. Voeg de boter toe en meng tot een kruimelig deeg.
  4. Voeg het ei, sinaasappelrasp en een paar druppels oranje kleurstof toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en steek er koekjes uit.
  6. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12-15 minuten goudbruin.
  7. Laat afkoelen.

2. Oranje crompoucen

Ingrediënten (10 stuks)

  • 1 rol bladerdeeg
  • 100g banketbakkersroom
  • Poedersuiker
  • Oranje glazuur (poedersuiker gemengd met sinaasappelsap)

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in gelijke vierkantjes.
  3. Bak de vierkantjes in 10-12 minuten goudbruin en laat ze afkoelen.
  4. Snijd de afgekoelde vierkantjes doormidden en vul ze met banketbakkersroom.
  5. Bestrijk de bovenkant met oranje glazuur en bestrooi met poedersuiker.
  6. Laat het glazuur hard worden.

3. Oranje donuts

Ingrediënten (8 stuks):

  • 250g bloem
  • 50g suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 125ml melk
  • 50g gesmolten boter
  • Oranje glazuur (poedersuiker gemengd met sinaasappelsap)

Instructies:

  1. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom.
  2. Voeg het ei, de melk en gesmolten boter toe en meng tot een glad beslag.
  3. Verhit olie in een pan tot 170°C.
  4. Schep met behulp van een lepel kleine hoeveelheden beslag in de hete olie en bak de donuts aan beide kanten goudbruin.
  5. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
  6. Bestrijk de bovenkant van de donuts met het oranje glazuur en laat het hard worden.

Last minute inspiratie – 10 originele vrijmarktideeën voor Koningsdag

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken