Makkelijk, lekker en budgetvriendelijk: 5 gezinsmaaltijden onder de 12 euro

30.08.2024 13:00

Zin om een smakelijk avondmaal te serveren zonder je budget op de proef te stellen? Met deze 5 budgetvriendelijke recepten trakteer je je gezin (uitgaande van vier personen) op een heerlijk diner zonder een fortuin uit te geven.

1. Bami €6,70

Ingrediënten 

  • 300g mie nestjes € 1.20
  • 900g bami groentepakket 1,80×2
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 350g nasi-bamivlees € 3,89
  • 95g boemboe bami goreng € 1,20
  • 50 ml water

Bereiding:

  1. Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
  2. Snijd ondertussen 1 rode peper uit de bamigroente (per 4 personen) fijn. 
  3. Verhit de olie in een wokpan en roerbak het nasi-bamivlees met de rode peper ongeveer 2 minuten op hoog vuur.
  4. Voeg de boemboe, het water en de bamigroente in delen toe en bak al roerend nog 4 min. 
  5. Schep de mie erdoor en breng op smaak met eventueel peper en zout.

2. Chili con carne wraps met rijst € 11,15

Ingrediënten 

  • 400g rijst € 1,30
  • evt. 6 x wraps € 0,99
  • Chili con carne kruidenmix € 1,60
  • 700g Mexicaanse bonenschotel € 4,99
  • 500g (vegan)rundergehakt € 4,30
  • 2 eetlepels zonnebloemolie 

Bereiding:

  1. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in de pan en bak het gehakt lekker bruin.
  2. Als het gehakt gebakken is, kan de bonenschotel aan de pan worden toegevoegd.
  3. Kook ondertussen ook de rijst gaar.
  4. Voeg daarna de kruidenmix aan het mengsel toe.
  5. Roer de bonenschotel goed door het gehakt en laat het geheel even sudderen zodat de smaken goed mengen.
  6. Vul de wraps met de chili en serveer ze samen met de rijst en extra chili.

3. Broccolisoep € 3,95

Ingrediënten 

  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 ui 
  • 1 groente bouillonblokje  € 0,60
  • 500g broccoli € 1,25
  • 200 ml kookroom € 0,90
  • Verse bieslook €1,20
  • 1 l (1000 ml) water

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui 2 minuten. 
  2. Voeg de broccoli in roosjes toe, gevolgd door het water, en breng het aan de kook. 
  3. Voeg de groentebouillonblokjes en wat bieslook toe en laat 10 tot 12 minuten koken.
  4. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa en roer de 200 ml kookroom er goed doorheen.
  5. Serveer de broccolisoep met wat extra kookroom en verse bieslook.

Tip: De broccolisoep is heerlijk met wat gebakken spekjes of gerookte zalm. 😉

4. Zuurkool stamppot €9,55

Ingrediënten 

  • 1 kg kruimige aardappelen € 1,85
  • 4 kruidnagels € 1,99
  • 500 gr zuurkool  € 0,80
  • 1 groente bouillonblokje € 0,60
  • 2 (vegan)rookworsten of 1 grote € 3,70
  • 1 appel € 0,60
  • Klontje boter

Bereiding:

  1. Doe de geschilde aardappels met water in een grote pan en breng het aan de kook. 
  2. Zodra het kookt, voeg je het bouillonblokje toe en laat je het ongeveer 15 minuten koken.
  3. Verwarm ondertussen in een ander pannetje de zuurkool samen met de kruidnagels gedurende een paar minuten. Gebruik je verse zuurkool? Verwarm deze dan ongeveer 20 minuten.
  4. Schil en snijd de appel in blokjes en bereid de rookworst volgens de instructies.
  5. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. (Tip: Maak de puree smeuïg door een klontje boter toe te voegen.)
  6. Haal de kruidnagels uit de zuurkool en meng de zuurkool door de aardappelpuree.
  7. Serveer de zuurkoolstamppot met de warme (vegan)rookworst.

5. Macaroni met braadworst € 11,05

Ingrediënten  

  • 300g macaroni grande € 0,85
  • 2 (vegan)braadworsten € 1,99
  • 2 eetlepels traditionele olijfolie
  • 350g Grand’ Italia Toscana pastasaus met zongedroogde tomaten € 3,30
  • 2 bollen mozzarella € 1,85×2
  • Verse basilicum € 1,20

Bereiding:

  1. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  2. Verwijder ondertussen het vel van de worsten.
  3. Verhit daarna de olie in een pan en bak het worstvlees in 5 minuten rul.  
  4. Voeg de pastasaus toe en verwarm ongeveer 5 min.
  5. Snijd de mozzarella in blokjes en scheur de blaadjes basilicum in stukjes.
  6. Voeg daarna de macaroni toe aan de saus en garneer met de mozzarella en het basilicum.
  7. Serveer direct en eet smakelijk!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.