Zelfgemaakte kuba: knapperige rijsthapjes met gekruide vulling

30.09.2024 11:03
Bron: Bezhwen

Zin in een snack die niet alleen lekker is, maar je ook een boost aan energie geeft? Gemaakt van krokant rijstdeeg en gevuld met heerlijk gekruid gehakt, zijn deze knapperige kuba’s ideaal als snack. Bovendien zijn ze eenvoudig te maken en kun je eindeloos variëren met de vulling.

Orthomoleculair therapeut Bezhwen beveelt deze kuba’s van harte aan, niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten. Handig voor drukke mama’s die wel wat extra energie kunnen gebruiken om hun kleintjes bij te houden. Of je nu kiest voor de klassieke gehaktvulling of een creatieve twist met groenten, deze kuba’s zullen zeker in de smaak vallen.

Bron: Bezhwen

Het recept

Ingrediënten:

Voor het rijstdeeg:

● 2 kopjes rijst (bij voorkeur kleefrijst of basmatirijst)

● 4 kopjes water

● 1 theelepel zout

● 1 theelepels gemalen kurkuma

Voor de vulling:

● 300 gram vegan gehakt, rundergehakt of vegan kipstukjes of kipfilet

● 1 ui, fijngehakt

● 1 eetlepel gedroogde peterselie

● 2 eetlepels pijnboompitten (optioneel)

● Zout en peper naar smaak

● 2 eetlepels olijfolie

Voor het frituren:

● Plantaardige olie (voor het frituren)

Bereidingswijze:

Voor het rijstdeeg:

1. Spoel de rijst af en kook deze in 4 kopjes water met 1 theelepel zout en de kurkuma. Laat de rijst koken totdat deze zacht en plakkerig is, ongeveer 20 minuten. Zorg ervoor dat er geen water overblijft en de rijst goed gaar is.

2. Laat de gekookte rijst iets afkoelen en maal deze daarna fijn met een stamper, vork of keukenmachine tot een kleverig deeg. Zet het deeg apart om volledig af te koelen.

Voor de gehaktvulling:

1. Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui tot deze glazig is.

2. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin. Roer regelmatig.

3. Voeg de gedroogde peterselie, zout en peper toe. Als je pijnboompitten gebruikt, kun je deze nu ook toevoegen. Bak het geheel nog een paar minuten tot het goed gekruid en gaar is. Haal van het vuur en laat het afkoelen.

Voor de kuba’s:

1. Neem een kleine hoeveelheid rijstdeeg (ongeveer zo groot als een golfbal) en vorm er een balletje van.

Maak met je duim een holte in het midden en vul deze met een lepel van het gekruide gehakt. Sluit het balletje voorzichtig en vorm het tot een ovaal of ronde bal.

2. Verhit de plantaardige olie in een diepe pan. Frituur de kuba’s in porties tot ze goudbruin en knapperig zijn, dit duurt ongeveer 4-5 minuten per batch. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer de kuba’s warm, als snack of als onderdeel van een hoofdmaaltijd, bijvoorbeeld met een frisse salade of yoghurt dip.

Tips en variaties:

● Voeg extra kruiden en specerijen toe aan de vulling voor een andere smaak. Denk aan komijn, paprikapoeder, of cayennepeper voor een beetje pit.

● Meng fijngehakte groenten zoals paprika, courgette, of champignons door de vulling voor extra smaak en textuur. Zorg ervoor dat je de groenten goed uitlekt en bakt om te voorkomen dat de vulling te vochtig wordt.

● Voor een gezondere optie, bak de kuba’s in de oven in plaats van ze te frituren. Leg ze op een bakplaat, besprenkel met een beetje olijfolie en bak ze op 200°C gedurende 20-25 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Ontdek meer recepten van Bezhwen:

Recept voor frisse salade met asperges, feta, pistachenoten en meer

Zelf poké bowls maken: eenvoudig, gezond en creatief

Gezond, fris en zomers recept voor waterijsjes met kersen en blauwe bessen

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.