De juf: ‘Ineens moeten drie kinderen overgeven’
Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Caroline (37) geeft les aan groep zeven.
Merel dacht na vijf miskramen dat het grote gezin waar ze altijd van droomde er niet meer zou komen, maar inmiddels heeft ze zes zoons.
Merel (44) is getrouwd met Gijs (41) en moeder van Victor (13), Wouter (11), Bas (10), Moos (9), Willem (4) en Jasper (2).
“Dit komt nooit meer goed, heb ik na de vijfde miskraam gedacht. Gijs en ik zijn in het ziekenhuis allebei helemaal door de mangel gehaald, maar er werd niets gevonden. We schreven ons in voor een pleegkindje en hadden ons er bijna bij neergelegd dat het grote gezin waar we allebei van droomden er niet zou komen.
Maar toen kwam Victor en kregen we in de jaren daarna nóg vier zoons. Na Willem ging het opnieuw twee keer mis. Artsen denken nu dat mijn lichaam mogelijk de zwangerschap van een meisje afstoot. Ook ons zesde kind is een jongen. Ik heb nooit iets gedacht als: doe mij nu maar een meisje. Het maakte mij echt niks uit. Toen ik zwanger was van Jasper wist ik ook zeker dat het opnieuw een jongetje zou zijn.
Of het druk is, een gezin met zes jongens? Ik vind het meevallen. Willem en ik houden allebei vast aan een dagritme, ons leven is heel gestructureerd. Daardoor weet iedereen waar ie aan toe is, en dat werkt. We gaan zelfs met z’n achten kamperen; wij met z’n allen in de bus en de bagage en tent passen in de caravan.
“In onze omgeving maakten mensen zich drukker om het kostenplaatje dan wij”
Aan zes kinderen hangt uiteraard een hoger prijskaartje dan aan twee kinderen. In onze omgeving maakten mensen zich daar drukker om dan wij. ‘Al die kinderen moeten kleding hebben, later studeren – hoe gaan jullie dat doen?’ is ons weleens bezorgd gevraagd. Wij hebben dat op z’n beloop gelaten. We gingen ervan uit dat het allemaal wel goed zou komen.
Toen ik zwanger was van Willem, nu vijf jaar geleden, hebben we ons huidige huis laten bouwen. We hadden al een ruime woning, maar we wilden vrijstaand wonen en een grote tuin hebben.
Een huis laten bouwen is spannend, vooral in financieel opzicht. Gijs en ik hebben met de aannemer een bedrag afgesproken en daar van tevoren heel duidelijk over gezegd dat dit het is, dat er geen meerkosten bij mochten komen. We hadden een heel fijne aannemer en we zijn binnen het budget van 350.000 euro gebleven.
We wonen nu op een stuk grond van 7000 vierkante meter en ieder kind heeft een eigen slaapkamer. Jaspers kamer is er als laatste bijgekomen, daarvoor hebben we onze eigen slaapkamer in tweeën gesplitst – die was heel ruim. We betalen maandelijks zo’n 2000 euro aan hypotheekkosten.
Ons huis heeft een inpandig zwembad, dat wilden Gijs en ik heel graag als het binnen de begroting zou passen. Dat lukte, maar de kosten voor het verwarmen van het zwembad liepen gigantisch op. Aanvankelijk waren we maandelijks 600 euro aan energiekosten kwijt. Dat werd 1000 euro en na een tijdje kwam zelfs de 1500 euro in zicht.
‘Dit kunnen we niet langer betalen’, hebben we tegen elkaar gezegd. We hadden al bedacht dat het zwembad in de winter dan maar uit moest blijven en alleen in de zomer gebruikt kon worden, maar vrijwel iedere avond duiken de kinderen er na het eten nog even in. Daar slapen ze heerlijk op. Uiteindelijk hebben we besloten extra zonnepanelen te plaatsen. In totaal hebben we er nu zestig op en rond het huis en tegenwoordig levert dat ons zelfs geld op. Het zwembad wordt dus nog volop gebruikt.
Lees ook – Jongensmoeder spreekt zich uit: ‘Mensen hadden medelijden, omdat ik een derde zoon kreeg’ >
De oudste vier kinderen zitten op voetbal, de kosten daarvoor vallen mee. Ze hebben allemaal een eigen iPad, die we nieuw hebben aangeschaft. Als er een scherm kapotgaat, repareren we het pas als de iPad er echt niet meer door functioneert, maar ik moet zeggen dat ze er allemaal heel zuinig op zijn. Ze mogen er ook niet iedere dag op. Om 16.30 uur gaat de televisie aan en dan kijken ze met z’n allen een voetbalserie. Dat is dan ook weer handig aan een gezin met alleen maar jongens.
Ik heb een tijdje bij de ene supermarkt de basisboodschappen gedaan en dan ging ik nog eens naar een andere supermarkt voor goedkopere groenten en fruit. Dat doe ik niet meer, het kostte me te veel tijd.
In het weekend bedenk ik wat we de rest van de week eten en dan bestel ik het online. Per week ben ik gemiddeld 160 euro aan boodschappen kwijt. Brood haal ik voor 30 euro bij de bakker, vlees haal ik bij de slager voor 50 euro. Voor toiletartikelen en schoonmaakspullen ga ik naar Duitsland, dat is voor ons vlakbij. Een groot pak luiers kost daar 15 euro. Dat scheelt echt aanzienlijk.
Het leven zal hier wel een stukje duurder worden als ze allemaal in de puberteit komen en nog meer gaan eten. Nu eten ze vooral heel veel fruit, daar bezuinig ik niet op. Victor komt regelmatig nog even voor hij naar bed gaat iets van de fruitschaal pakken.
Kleding van kind op kind doorgeven doe ik eigenlijk amper. Wat ik geweldig vond toen Victor klein was, vind ik nu helemaal niet meer zo leuk. Ik hou van mode en ben gevoelig voor trends, ook voor de kinderen. Ik probeer zoveel mogelijk in de uitverkoop te scoren. In de stad is een winkel met mooie merkkleding waar alles aan het einde van het seizoen tot 70 procent wordt afgeprijsd. Dan sla ik toe. Ik kan ook zeker wel slagen bij goedkopere winkels, maar dan merk je toch dat het een mindere kwaliteit is.
“Wanneer alles aan het einde van het seizoen tot 70 procent wordt afgeprijsd; dan sla ik toe”
Afgelopen sinterklaas hebben de oudste vier allemaal Nike Air Jordans gekregen. Dan reken ik in één keer voor zo’n 400 euro aan schoenen af. Een andere grote kostenpost is de kapper. Eens in de negen weken kost dat 110 euro, ikzelf hou gelukkig van wat langer haar.
We komen eigenlijk nooit geld tekort. Voor de vakantie naar Italië – we gaan altijd vier weken naar een camping – leggen we maandelijks 100 euro apart, de rest betalen we van Gijs’ inkomen – hij verdient zo’n 5500 euro per maand. Naast dat inkomen krijgen we aan kinderbijslag nog zo’n 1400 euro per kwartaal.
We hebben een abonnement op de dierentuin, waar we regelmatig heen gaan. Verder gaan we voor uitjes naar het bos of de speeltuin, we zijn geen pretparkmensen. De kinderen hebben om ons huis voldoende ruimte om te spelen, ze voetballen veel in de tuin. En dan dat zwembad natuurlijk, dat biedt ook veel vermaak.
De kinderen krijgen allemaal één euro zakgeld in de week. Dat sparen ze en nemen ze mee op vakantie. Zodra het kan, nemen ze maar een baantje. Daar zijn Gijs en ik allebei groot voorstander van. Voor ieder kind hebben we een spaarrekening aangelegd waar we 20 euro per maand op zetten. Die is bedoeld voor als ze willen gaan studeren, maar zo niet dan kunnen ze het aan iets anders besteden.
Rijkdom zit ’m voor mij niet in bezit of een dikke spaarrekening, voor mij zit dat in mijn zes jongens. Aan wat ik allemaal had kunnen doen met ons geld als ik er maar een of twee had, denk ik dan ook nooit. Mijn kinderen zijn mijn geluk. Ik ben net Moeder de Gans.”
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.