Manouk reist de wereld rond met haar man en kids: ‘Per maand sparen we 1000 euro’

22.07.2024 11:00
spaarpotje Beeld: Getty Images

Je geld uitgeven aan een dure auto? Onzin, reizen zullen ze, herinneringen maken! Manouk en haar man maken dan ook door het jaar heen concessies om in de zomer de aardbol te verkennen met hun drie kinderen. 

Manouk (45, accountmanager) is getrouwd met Jasper (44, elektricien). Samen hebben ze drie kinderen, Willow (10), Skylar (8) en Mae (7): “We hebben het zo lang mogelijk weten uit te stellen, maar sinds Willow vijf werd en leerplichtig is, waren we – net als alle andere ouders – aangewezen op de schoolvakanties. Ik weet nog dat we onze eerste reis in de zomervakantie boekten en ons allebei rotschrokken van de prijzen. Voor die tijd zochten we altijd naar aantrekkelijke deals en goedkope maanden om weg te gaan, maar die tijd was voorbij. We moesten diep in de buidel tasten en dan maakte het niet eens zo heel veel uit of we nou een weekje naar Zeeland wilden of een compleet ander continent wilden bezoeken; alles was prijzig.

Het romantische idee

Voordat we ouders werden, droomden we van een wereldreis met kinderen. Daar kwamen we al heel snel van terug toen Willow klein was. Het romantische idee was er snel vanaf toen we alleen al die eerste twee jaar zeven oorontstekingen en twee operaties konden afvinken. Daarbij was Willow een huilbaby en durfden we niet eens met haar de tram in, laat staan dat we het vliegtuig zouden pakken. Pas na haar tweede verjaardag kwam daar verandering in. Willow had haar draai in het leven gevonden en wij waren gewend aan onze rol als ouders. We boekten twee weken Ibiza en daar hervonden we onze reislust. Wat hadden we het gemist!

Een nieuw reisplan

Reizen met kinderen is anders. Je moet je aanpassen aan hun ritme. Je kan wel heel heldhaftig middagslaapjes gaan skippen of ze ’s avonds tot elf uur op laten blijven, maar daar betaal je de prijs voor. Ze gaan dreinen, worden ziek; rust en regelmaat is key – bij die van ons tenminste. Drie jaar lang boekten we zo’n drie, vier keer per jaar een korte vakantie van een tot twee weken. We zijn overal geweest, van Zuid-Afrika tot Kroatië en van Noorwegen tot Curaçao. Maar toen hadden we ineens een leerplichtig kind in huis en moesten we een nieuw reisplan trekken. Geld kun je immers maar één keer uitgeven en ik was inmiddels ook nog eens een dag minder gaan werken. Al onze reizen in de schoolvakanties plannen zou een faillissement betekenen. We besloten het hele jaar te gaan sparen voor onze zomervakantie en dan zes weken weg te gaan.

Weekbudget

Het eerste jaar werd het Azië. Een jaar lang zetten we echt goed de rem op onze uitgaven. Ik ben bijvoorbeeld mijn boodschappen online gaan bestellen en ik heb een weekbudget ingesteld. Dat was voor het eerst. Ik was gewend om tegen etenstijd naar de supermarkt te gaan en dan liep ik met enorme trek door de gangpaden en rekende vervolgens astronomische bedragen af. Verder hebben we de bezem door onze abonnementen gehaald, ongemerkt waren dat er meer dan we dachten. Ik heb zelfs mijn sportschoolabonnement opgezegd. Als ik er twee keer in de maand (altijd met tegenzin, overigens) kwam, was het veel. Het grapje dat ik ze sponsorde, had ik inmiddels ook al talloze keren gemaakt en zo grappig was het helemaal niet toen we uitrekenden wat mijn sportieve uitspattingen per keer voor onze bankrekening deden. Per maand was ik daar € 54 aan kwijt.

Potje reizen

Jasper en ik zijn vaker de fiets gaan pakken. We gaan niet meer iedere week uit eten. En waar ik ooit zonder problemen voor € 400 nieuwe kleding tijdens een middag shoppen kon kopen, wacht ik nu tot de uitverkoop en koop ik een item alleen als ik het echt, écht wil hebben en nodig heb. Die nieuwe levensstijl wierp z’n vruchten af. We sparen maandelijks tussen de € 1000 en € 1500 alleen al in ons potje ‘reizen’. Van dat geld gaan we de ene keer op wintersport én vier weken in de zomervakantie weg. Het andere jaar slaan we de sneeuw over en gaan we in de zomer zes weken op reis. Het meeste geld zijn we kwijt aan tickets. Als je met drie kinderen reist en een beetje ver weg wil, kosten die je met gemak een royale € 4500.

“‘Per maand gaat er ruim duizend euro in het reispotje”

Geen geldzorgen

Als we op vakantie zijn, willen we geen geldzorgen hebben. Ik wil niet hoeven denken of er nog genoeg geld op onze rekening staat en ik wil geen excursie of bezienswaardigheid overslaan omdat het te duur is. We willen iedere dag uit eten, ik kook de rest van het jaar al. Door corona zijn we twee jaar thuis gebleven. Het geld wat we daarmee hebben bespaard, hebben we inmiddels ook alweer uitgegeven. Vorig jaar zijn we in de meivakantie naar Florida gegaan en vervolgens hebben we in de zomer een rondreis Vietnam gedaan. Het jaar daarvoor zaten we in mei twee weken op Bonaire en reisden we in de zomer door Canada.

Een afdankertje

“Waar doen jullie dat toch van?” vragen mensen in onze omgeving weleens. We verdienen goed, maar het is ook zeker niet dat het geld bij ons thuis tegen de plinten klotst. Het is echt een kwestie van zuinig leven en prioriteiten stellen. Jasper en ik geven niets om dure auto’s, ik rij in een afdankertje van mijn moeder en Jasper heeft occasion geleased. Het feit dat we voor zijn auto niet plotseling voor dure reparaties komen te staan – dat is allemaal bij de prijs inbegrepen – geeft ons een veilig gevoel. Als mijn auto het begeeft, gaat ie naar de schroot en ik denk dat ik dan net als Jasper ga leasen, dan weet je tenminste waar je per maand aan toe bent. Dat geld kunnen we dan wel minder sparen, maar anders zouden we een hap uit ons budget moeten nemen voor aanschafkosten.

Alle avonturen

Wij willen onze kinderen heel graag mooie herinneringen meegeven. Ze zullen later niet terugkijken op hun jeugd en zeggen: “Wij hadden zo’n vette auto voor de deur staan!” Wel kunnen ze vertellen over alle avonturen die we hebben beleefd. Ze hebben in Afrika olifanten en leeuwen in het wild gezien, ze hebben over de hele wereld vriendjes gemaakt, ze kunnen hiken als de besten, ze eten álles, we hebben gesnorkeld op Bonaire, geskied in Tsjechië en deze zomer gaan we de westkust van Amerika afvinken.

To-dolijst

We hebben meerdere nationale parken en Alcatraz op onze to-dolijst staan. Uiteraard laten we ze de gekte van Las Vegas zien en we nemen ze mee naar een paar pretparken. Met een camper reizen is niets voor mij, dus we huren een grote auto en slapen steeds in een ander hotel. De luxe van een goed bed en een fijne badkamer vind ik echt belangrijk. We verwachten voor deze reis tussen de € 15.000 en € 20.000 kwijt te zijn en daarmee is onze bankrekening na afloop nagenoeg leeg, maar niet voor lang. Met de zomer nog vers in het geheugen is het geen enkel probleem voor ons om weer van voren af aan te beginnen. Sparen met een concreet doel voor ogen is a piece of cake.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.