Elke woensdag vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Sophie (25) geeft les aan Kate in groep acht.
Lees verder onder de advertentie
Donderdagavond, een dansschool in een buitenwijk van mijn woonplaats. Ik sta in een roze tutu voor een kamerbrede spiegel. Ik maak hoekige bewegingen die een streetdance moeten voorstellen. Om me heen danst een groep elfjarigen. Soepeltjes, met veel ritmegevoel. Er klinkt een rapnummer door de luidsprekers. Voor ons staat lerares Joyce, die enthousiast aanwijzingen geeft. “Allemaal naar rechts draaien!” Ik draai naar links. “Ennnnnnn naar links rennen!” Ik ren naar rechts.
Er klinkt gelach vanaf de tribune achter ons. Daar zitten de ouders, onder anderen die van Kate, die naast me danst en in mijn klas zit. Aan Kate heb ik het te danken dat ik hier sta. Als cadeau voor mijn verjaardag heeft ze me uitgenodigd voor de finale van haar dansles. Ik dacht dat ik het gebeuren zou bekijken vanaf de tribune. Maar toen ik hier aankwam overhandigde Joyce me de tutu en zei: “Je mag meedoen, dat is je cadeau! Je kunt je in de kleedkamer aan de overkant van de gang omkleden.” En ik deed het nog ook, volgzaam als ik ben.
Lees verder onder de advertentie
Dansen
Ik vervloek mezelf terwijl ik in de spiegel kijk. Ik kan niet dansen, nooit gekund, bij feestjes sta ik altijd veilig in een hoekje te kletsen met een wijntje terwijl mijn gezelschap losgaat op de dansvloer. Waarom sta ik hier nu af te gaan als gekke Henkie?
Het antwoord: het is mijn eigen schuld. Ik heb het misverstand opgebouwd dat ik het leuk vind om voorstellingen van mijn leerlingen bij te wonen. Omdat ik altijd kom opdraven als ik word uitgenodigd. Ik vind het lullig om nee te zeggen tegen de tiende als ik ja heb gezegd tegen de negende. En een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Bovendien vind ik het ontroerend hoe blij mijn leerlingen zijn als juf komt kijken. Dus daar ga ik dan weer, naar musicals, voetbalwedstrijden, toneeluitvoeringen. Met een reep chocola in mijn tas om te bedanken.
Collega’s verklaren me voor gek dat ik het doe, in mijn kostbare vrije tijd. Ik heb hun goede raad in de wind geslagen. Maar deze streetdanceles is het keerpunt. Ik neem me plechtig voor dat dit de allerlaatste keer is dat ik me laat strikken voor welke voorstelling dan ook van mijn leerlingen. Al smeken ze me, ik kom niet meer.
Ze mogen me nog wel gewoon cadeautjes geven. Zoals Zeph gisteren. Hij stond na afloop van de lessen stralend voor me met een blik Schotse koekjes. Samen met zijn moeder. Ik zei: “Wat lief Zeph, dat je speciaal voor mijn verjaardag een cadeau hebt gekocht!” Hij zei: “Nee juf, mijn moeder had ze nog in de kast staan, ze houdt niet van Schotse koekjes, ze vindt ze vies, veel te droog.” Zephs moeder liep paars aan. En ik kreeg de slappe lach zoals ik die in tijden niet heb gehad.
Dit artikel staat in Kek Mama 11-2021.Meer verhalen van De juf? Lees hier de eerdere afleveringen.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.