Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Johanna (48) geeft les aan groep 8 op een gereformeerde school op de Veluwe en wil het mobieltjesbeleid terug draaien.
Maandagavond. Voor mij zitten Deborah en haar ouders Lucas en Eva. Ze zien er alle drie doodmoe uit. Lucas’ gezicht is donkergrauw. Hij heeft darmkanker en net een chemokuur achter de rug. Dit is de eerste keer in tijden dat hij meekomt naar een tienminutengesprek. Dat zou een feestelijke gebeurtenis moeten zijn, maar we moeten helaas een vervelend incident rond hun dochter bespreken.
Sinds kort zijn mobieltjes toegestaan op school. Omdat we te weinig computers hebben om dingen op te zoeken. Ik wou dat ik in Frankrijk les gaf, daar mag geen enkele leerling onder de veertien een telefoon hebben. Nu is Deborah stiekem gefilmd op het schoolplein terwijl ze een intiem gesprek had met een vriendin. Het filmpje is op Snapchat beland. Op het filmpje vertelt Deborah aan haar vriendin hoe ze met haar moeder meeging toen die een beha kocht. Eva heeft cup DD. Op het filmpje is te zien hoe haar dochter met gebaren voordoet hoe omvangrijk haar moeders boezem is. Ook is te horen dat ze zich doodschaamde in de winkel. Deborahs ouders en ik hebben het filmpje niet gezien. Ik niet omdat ik vrij had, Lucas en Eva niet omdat Deborah het voorval pas heeft bekend toen de beelden niet meer op Snapchat waren te zien – dat gebeurt na 24 uur automatisch. Sindsdien slaapt Deborah niet. Ze denkt dat ze in de hel komt. De dominee predikt dat smartphones instrumenten van de duivel zijn. Door alle ellende die ik op onze streng gereformeerde school meemaak, ben ik steeds minder gelovig geworden, iets wat ik zorgvuldig voor me houd.
Lees ook – Mobieltje voor kinderen: is dat normaal in deze tijd? >
“Deborah, jij bent een van de liefste kinderen die ik ken. Ik weet zeker dat je in de hemel komt”, zeg ik. Deborah kijkt opgelucht. Als docent heb ik bijna evenveel autoriteit als de dominee. Na het gesprek bel ik de vader van Mark, het jongetje dat het filmpje heeft gemaakt. Vader schiet meteen in de verdediging. Hij heeft het filmpje gezien en vond het helemaal niet zo erg. Ik heb gewoon de pik op zijn zoon, zegt hij. Wist ik dat ikzelf ook al een keer op Snapchat had gestaan? Beter gezegd: mijn billen? Die zijn gefotografeerd toen ik een pen van de grond opraapte.
Ik haal diep adem en leg hem Deborahs gezinssituatie uit. Gelukkig raakt dat de vader. Gedwee belooft hij hen te bellen om de kou uit de lucht te halen. De volgende dag neemt Mark bloemen mee voor Deborah. Toch vraag ik de directeur het mobieltjesbeleid terug te draaien. Inwendig glimlachend gebruik ik het argument van de dominee: “Smartphones zijn instrumenten van de duivel. Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan. Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen: *Goedkoper dan in de winkel *Lees elke maand als eerst Kek Mama *Gratis verzonden Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.