Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Christel (26) geeft les aan groep acht.
Lees verder onder de advertentie
Dinsdagmiddag. De klas zit vredig een opstel te maken, tot er een kreet klinkt: “Juf, ik heb bloed!” Het is de 11-jarige Charlie. Iedereen kijkt verschrikt op. Ik loop naar Charlie en zie inderdaad een bloedvlek op haar broek. Ik heb nooit meegemaakt dat een leerling van me al ongesteld is, laat staan tijdens de les. Meisjes krijgen hun eerste menstruatie meestal tussen hun dertiende en zestiende. Maar Charlie is fysiek vroeg ontwikkeld, ze heeft ook al borstjes.
“Dit is niet erg, Charlie, je bent gewoon ongesteld”, zeg ik. “Het is een teken dat je een groot meisje wordt. Heb je daar weleens van gehoord?” “Ja”, zegt Charlie, die een beetje trots kijkt. “Mijn moeder vertelde het.”
Lees verder onder de advertentie
Menstruatie
De klas kijkt met grote ogen toe. Nu wordt duidelijk dat de jongens niet goed zijn voorgelicht. De meisjes stellen geen vragen, maar bij de jongens heerst commotie. “Juf, wat is er nou met Charlie?” vraagt Xander (11). Wicher (11): “Wat is dat, ongesteld?” “Ik vertel het zo”, zeg ik. “Eerst ga ik Charlie even helpen. Jullie gaan door met jullie opstel. Kom Charlie, we gaan een maandverband halen. Dat zijn kleine verbandjes die het bloed opvangen.”
Als we de klas uitlopen houdt Charlie demonstratief haar hand tussen haar benen, zodat alle ogen op haar gericht zijn. Ze heeft in ieder geval geen last van menstruatieschaamte, stel ik vast. Een maandverbandmerk ontdekte dankzij een enquête dat een op de drie vrouwen vindt dat menstruatieles een vast onderdeel moet worden op school. Als er meer over wordt gepraat, wordt de schaamte vast minder, hopen zij. Aan mij zal het niet liggen, besluit ik. Ik zal zo in de klas van wal steken.
Op het meisjestoilet ligt maandverband en er zijn speciale prullenbakjes. Voorgangsters van me hebben er verwoed voor gepleit. Ik geef Charlie een verbandje en vertel hoe ze het moet gebruiken. Na afloop vraag ik haar of ik haar ouders zal bellen om hen te vragen om een nieuwe broek te brengen. “Nee hoor”, zegt Charlie. Over een uur is de school uit, dus ik vind het goed.
Nu lopen we terug naar de klas, voor een menstruatielesje. Ik kies mijn woorden zorgvuldig. “Jongens, jullie wilden weten wat ongesteld zijn is. Alle meisjes worden ongesteld. Een ander woord daarvoor is menstruatie. De een heeft het eerder dan de ander. Bij meisjes die ongesteld zijn wordt het bloed ververst in de baarmoeder, waar een vrucht groeit. Het betekent dus eigenlijk dat je lichaam rijp is om kinderen te krijgen. Maar dan moet je eerst vrijen, zodat er een spermacel bij de vrucht komt.”
“Er schort nog wat aan de seksuele voorlichting, stel ik vast”
Lees verder onder de advertentie
Farid steekt zijn vinger op en vraagt: “Juf, hebben jongens dan een baarvader?” Ik moet mijn best doen niet in lachen uit te barsten. Ik pauzeer even. Dan zeg ik ferm: “Nee, baarvaders bestaan niet. Alle kinderen worden gemaakt in een baarmoeder, en alleen de meisjes hebben er eentje.” De jongens kijken jaloers. Er schort nog wat aan de seksuele voorlichting in Nederland anno 2022, stel ik vast. Ik zal het de volgende ouderavond aan de orde stellen.
Dit artikel staat in Kek Mama 04-2022.Meer verhalen van De juf? Lees hier de eerdere afleveringen.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.