Juf Lisette gaf les over lentekriebels: ‘Wie mag jou bloot zien?’

de juf menstruatie seksuele voorlichting
Lisette Wiersma
Lisette Wiersma
Leestijd: 4 minuten

De tijd van de lentekriebels is weer aangebroken. Maar wat leren kinderen eigenlijk? Juf Lisette gaf een les lentekriebels aan kleuters en zij vertelt hier meer over.

Lees verder onder de advertentie

“Een kleuter hoeft nog helemaal niks te weten over seks, dat komt wel als ze ouder zijn.” Hoorde Lisette ouders vaak zeggen wanneer het woord lentekriebels ter sprake kwam. Onterecht vindt ze. Daarom vertelt ze aan Kek Mama meer over wat die lessen eigenlijk precies inhouden.

Lees verder onder de advertentie

“Hebben we het over seks? Zeker niet, want daar zijn kleuters inderdaad nog wat te jong voor. Waar het wel over gaat? Bloot zijn, de verschillen tussen jongens en meisjes en de benamingen van verschillende lichaamsdelen.”

Lentekriebels voor kleuters

‘’Het is zover, vandaag geef ik les over lentekriebels. Ik denk gelijk weer terug aan reacties die ik al vaker van ouders en op social media voorbij heb zien komen. Wat als ik straks allemaal boze ouders heb die vinden dat ik hun kind het verkeerde leer? denk ik. Een tikkeltje zenuwachtig begin ik met het voorbereiden van de les. De vragen ‘Wanneer ben je bloot?’, ‘Wie ziet jou weleens bloot?’, ‘Wat is het verschil tussen jongetjes en meisjes?’ en ‘Hoe heet dit lichaamsdeel?’ worden in deze les beantwoordt. 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Leidt De Week van de Lentekriebels tot seksualisering? ‘Je beschermt kinderen juist’

Lichaamsdelen benoemen

Tijd voor de les. We beginnen met het benoemen van verschillende lichaamsdelen. ‘Hoe heet dit lichaamsdeel? zeg ik wijzend naar mijn pols. ‘En dit lichaamsdeel?’ zeg ik wijzend naar mijn schouder. ‘En deze? zeg ik wijzend naar mijn bovenbeen. Na dit bij zo’n tien lichaamsdelen gedaan te hebben ga ik verder met het volgende onderdeel.

Lees verder onder de advertentie

Bloot zijn

‘Wanneer ben jij bloot?’, vraag ik aan Jonas. ‘Tijdens het douchen en in bad’, krijg ik als antwoord. ‘En wie ziet jou dan als je bloot bent?’ ‘Mijn mama en papa.’ Deze vraag stel ik ook aan andere kinderen. Op een enkeling na krijg ik van iedereen hetzelfde antwoord. ‘Zien jullie je mama en papa weleens in hun blootje?’, vraag ik. Wat giechelend krijg ik verschillende antwoorden. Het ene kind ziet zijn ouders dagelijks bloot, en het andere kind eigenlijk nooit. ‘Maar wie mag jou dan in je blootje zien en bij wie vind je dit juist niet fijn?’ De kinderen geven bijna allemaal aan dat alleen familieleden hen in hun blootje mogen zien, want bloot zijn bij andere mensen is toch wel een beetje raar, zeggen ze met een fronsende blik.

‘Bloot zijn bij andere mensen is toch wel een beetje raar

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Ellen: ‘Hoe fit een vrouw eruitziet na de bevalling is even niet het belangrijkst op de wereld, toch?’

Het verschil tussen jongens en meisjes

Wat is het verschil tussen jongens en meisjes? luidt de volgende vraag. ‘Jongens hebben een piemel en meisjes niet.’ wordt hardop giechelend gezegd. Is dit een rare vraag om te stellen? Nee hoor, want vanuit de fase waar ze in zitten zijn ze zich al bewust van het feit dat er verschillen zijn tussen jongens en meisjes, en dit gaat verder dan lang haar en kort haar. Het zal ook niet de eerste keer zijn dat ik de vraag ‘Waar komen baby’s vandaan?’ krijg. En ja, lieve mama’s en papa’s, het antwoord op die vraag laat ik aan jullie.’

Lees verder onder de advertentie

Waar gaat lentekriebels nou echt over?

Lentekriebels bij kleuters gaat dus vooral over het kunnen benoemen van verschillende lichaamsdelen. Ook is het begrip bloot zijn hier gecombineerd met grenzen aangeven. Een belangrijk onderdeel bij lentekriebels voor kleuters is namelijk grenzen aangeven en bewaken. Als jij niet wil dat iemand jou in je blootje ziet dan mag je nee zeggen, dat is wat we jouw kind willen meegeven. Ook het feit dat je niet overal bloot kan zijn, is iets waar ze in deze fase achterkomen.

Als jij niet wil dat iemand jou in je blootje ziet dan mag je nee zeggen, dat is wat we jouw kind willen meegeven

Het hoort bij de fase waar ze nu in zitten

Kleuters zitten in de fase waarin ze hun eigen lichaam leren kennen, bijvoorbeeld door het spelen van spelletjes als ‘doktertje’, en ze worden zich bewust van hun eigen geslacht. Ook gaan ze vriendschap of iemand lief vinden koppelen aan verliefdheid. Ze zeggen dan dat ze verliefd zijn op hun moeder, juf of zelfs hun konijn. En het woord seks, heb ik zeker niet in de mond genomen.’’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken