Dilemma: ‘Kan ik van baan wisselen tijdens mijn zwangerschapsverlof?’

17.09.2024 15:42
zwangere-vrouwen-meer-rust-op-werk

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Sophia (33) twijfelt of ze van baan kan wisselen middenin haar zwangerschapsverlof.

Sophia (33): “Ik heb een goede baan bij een groot corporate bedrijf en alles goed voor elkaar. Ik stuur een superleuk team aan, ik heb een goed salaris en we halen elk kwartaal onze targets. Ik ben dus helemaal tevreden met waar ik werk. Ik had dan ook helemaal geen intentie om verder te kijken. Ik dacht ik zit goed hier. De ouderschapsverlofregeling is royaal. Moeder worden is al genoeg verandering, dus ik blijf voorlopig lekker waar ik zit.

Mijn huidige werk is niet mijn passie

Toch knaagde er soms wel wat in mij of ik genoeg voldoening haalde, dat wuifde ik weg dat niet voor iedereen je baan je passie kan zijn. Sowieso vind ik passie een walgelijke term. Toch merkte ik tijdens mijn zwangerschap de afgelopen maanden, dat ik dat knagende gevoel steeds moeilijker kan onderdrukken. Steeds vaker ging ik nadenken over: wat vind ik belangrijk in het leven? Waarom werk ik? Welk voorbeeld wil ik geven aan mijn toekomstige kindje?

Droombaan in de aanbieding

Nu zit ik in mijn verlof en kreeg ik via LinkedIn de vraag of ik koffie wou drinken met een oude collega. Gezellig dacht ik! Ik heb toch niet zoveel te doen en voel mij nog kiplekker. Al snel kwam de aap uit de mouw: die collega werkt bij een nieuw, tof bedrijf en ze hebben mijn droombaan in de aanbieding. Mijn oude collega kent mij goed: de baan is echt geknipt voor mij en het is precies de functie waar ik altijd van droomde.

Dilemma: vertrekken of blijven?

Ik wist eigenlijk meteen dat ik dit moest doen, alles in mij zegt JA, dit wil ik! Maar meteen kreeg ik een enorm schuldgevoel tegenover mijn werkgever, team en leidinggevende. Ik had zo’n leuk afscheid gehad, een ruime zwangerschapsverlofregeling en iedereen gunde me de wereld. En dan ging ik hen verlaten, tijdens mijn verlof. Het voelt zo sneaky en ondankbaar, omdat ik zoveel steun heb gekregen. Alsof ik eerst optimaal gebruik wilde maken van alle regelingen rondom zwangerschapsverlof en daarna de toko ‘zomaar’ ga verlaten.

Ook vind ik het best spannend om voor het eerst moeder te worden er gaat al zoveel dingen veranderen in mijn leven. Met een nieuwe baan erbij staat mijn leven helemaal op z’n kop na mijn zwangerschapsverlof. Heb ik dan wel genoeg tijd, aandacht en energie om te genieten van de baby?

Maar aan de andere kant voelt dit wel als een once in a lifetime opportunity, als ik hem nu niet pak gaat hij ook voorlopig niet meer voorbij komen.

Hoe zien andere moeders dit: is wisselen van baan tijdens je zwangerschapsverlof een absolute no-go of moet je kansen pakken die op je pad komen?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

In samenwerking met Kek Mama