“Nou, de kamer is gevonden hoor!” zei Helma trots toen ze haar vriendinnen vertelde over Kiki’s eerste eigen studentenkamer in Amsterdam. Weken, wat zegt ze, maanden hebben ze gezocht. En toen ze eindelijk een plekje vonden voor 650 euro per maand, was Kiki door het dolle heen. In Amsterdam! Alleen is Kiki nooit in haar kamer.
Lees verder onder de advertentie
En nu, drie maanden later, merkt Helma dat die dure schoenenkast vaak leeg staat. Kiki, die zo verlangde naar haar eigen plek en het bruisende studentenleven, is opvallend veel bij haar ouders thuis.
Lees verder onder de advertentie
Toch nog veel thuis
Helma: “Gezellig en vanzelfsprekend dat onze Kiek aanschuift voor het eten en bij ons blijft slapen. Maar ja… met die dure kamer in het centrum vraagt ik me toch af: is dit niet een beetje zonde van ons geld?”
Lees verder onder de advertentie
Een zeldzame vondst is de kamer van Kiki wel. Zeker als je weet dat de gemiddelde huurprijs voor een kamer in Amsterdam inmiddels rond de 1000 euro is. En dan heb je vaak ook nog eens een hok zonder ramen en ventilatie.
Persé in de stad wonen
Kiki’s ouderlijk huis is nog geen half uur reizen van Amsterdam. Ze heeft daar haar eigen ruime kamer, badend in het daglicht, met een eigen wastafel en openslaande deuren naar de tuin. Een luxe die haar kleine studentenkamer – zeg maar gerust schoenenkast met gipsplaat wanden waar je de buren doorheen hoort lachen – simpelweg niet kan bieden. “Maar Kiek wilde persé ‘in de stad’ wonen, zodat ze niet telkens op en neer hoefde en lekker zelf bepaalt wat ze eet en hoe laat ze naar bed gaat.”
Lees verder onder de advertentie
Toch, als het erop aankomt, is Kiki vaker thuis dan verwacht. “De reden: in Amsterdam wordt ze ‘s nachts wakker van de geluiden van de stad — het geschreeuw van nachtelijke feestgangers, sirenes, de harde muziek van de buren boven haar. Zeg maar alles waarvoor ik haar had gewaarschuwd toen we de kamer gingen bekijken.”
Bovendien is het ritme van Kiki’s huisgenoten nogal een uitdaging: die hebben vaker vrij, stappen tot diep in de nacht, en zijn dan de volgende ochtend in full party modus terwijl Kiki moet studeren. Dus pakt ze, als de colleges voorbij zijn wekelijks haar tas in om weer bij haar ouders te studeren.
Elke maand een bak geld
Helma zit er best wel mee in haar maag. “Want, wat zeg je tegen je dochter? Jij hebt toch een kamer met een bureau? Moet je daar niet leren?”
Elke maand gaat er nu een bak geld naar die kamer en dat voelt niet goed. Helma en haar man staan voor een dilemma: “De kamer opzeggen zien we ook niet zitten. Want de prijzen van kamers blijven stijgen en na Kiki staat ook Sem, haar broertje, te trappelen om op kamers te gaan.”
Amsterdam is duur voor studenten. De gemiddelde kamerprijs is 991 euro per maand, zo meldde Kamernet onlangs. Haarlem volgt met 809 euro, en in Utrecht betaalt men rond de 734 euro. In steden zoals Tilburg (+17 %), Maastricht (+13 %) en Haarlem (+11 %) was de prijsstijging het grootst.
Lees verder onder de advertentie
Betaalbare opties vind je nog in Wageningen en Enschede, waar de huur rond de 350 euro ligt. In steden als Den Bosch, Ede, Leeuwarden en Zwolle zijn de prijzen zelfs gedaald.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]