Dilemma: ‘Moet ik de buren aanspreken op de grote hoeveelheid snoep die ze aan mijn zoontje geven?’

08.10.2024 15:00
Foto: Pexels

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Marieke (32) die zich afvraagt of ze een gesprek moet aangaan met haar buren over de grote hoeveelheid snoep die haar zoontje daar krijgt aangeboden.

Marieke: “Wij wonen in een gezellige, levendige volksbuurt. Er gebeurt een hoop, maar de meeste mensen zijn van goede wil en letten op elkaar. Mijn zoontje van vijf was ook maar wat blij toen we nieuwe buren kregen in de sociale huurwoning naast ons. Een gezin met twee zoontjes van zes en acht jaar oud. In de zomer lopen mijn zoontje en de buurkindjes bij elkaar de deur plat.

Nieuwe vriendjes

Ik vind het superleuk dat mijn zoontje nieuwe vriendjes heeft, alleen merk ik wel dat de buren een hele andere manier van opvoeden hebben dan wij. Dit hoeft niet erg te zijn, in tegendeel, zo krijgt mijn zoontje mee dat het overal thuis er anders aan toe gaat. Toch wringt er iets, omdat we hier wel heel erg verschillen: het snoepen.

Wij houden als stelregel aan: een koekje per dag. Suiker helemaal verbieden hoeft van ons ook niet, maar binnen de bepaalde grenzen houden is wel waar wij naar streven. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals verjaardagen, feestjes of sporadisch een keer een extra appelflap bij de bakker.

Snoep in overvloed

Bij de buren ligt dit anders en vliegen de koek, chocola, chips en ijs je elke dag om de oren. Zij zien hier het kwaad niet van in en lossen ‘honger’ bij kinderen op met een chocoladereep. Een zakje chips, ijsje en een zakje mini-chocolaatjes delen op een woensdagmiddag vinden zij heel gewoon.

Moraalridder

Nu heb ik al een gesprek met mijn zoontje hierover gehad. Wij eten een koekje of snoepje per dag. Dus als de buren wat aanbieden, sla je dat af. Drinken aannemen mag wel, maar koek, snoep, chips en ijs (ook in de winter) niet. Maar ik begrijp dat dit voor een kind van vijf jaar onmogelijk is. Als zijn buurvriendjes een lekker zakje chips eten, moet hij de moraalridder spelen en zeggen dat hij dat niet mag van zijn ouders. Mijn zoontje is inmiddels bijna elke woensdagmiddag en zaterdag bij de buren te vinden, dus het gaat niet om een enkele keer.

Moet ik een gesprek aangaan met de buren en vragen of ze mijn zoontje geen snoep of koek meer willen aanbieden? Of moet ik het door de vingers zien en accepteren dat ik mijn ideeën en regels over suikerinname niet overal kan controleren?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

In samenwerking met Kek Mama