15x leuke kinderenboeken die diversiteit en inclusie behandelen

26.07.2024 21:00
Bron: Pexels

Boeken lezen is voor onze kinderen een leuke manier om zich even in een andere wereld te wanen. Opties voor kinderboeken zijn er genoeg, maar nu diversiteit en inclusie steeds belangrijkere maatschappelijk thema’s worden, kunnen kinderboeken die deze topics behandelen natuurlijk niet achterblijven.

Leuk, leerzaam en maakt het verschil

Diversiteit en inclusie is vandaag de dag erg belangrijk in onze samenleving, want ondanks onze verschillen, hoort iedereen erbij. Dat willen wij onze kinderen natuurlijk ook meegeven. Wat is nou een betere manier om dit subtiel aan te leren dan je kinderen boeken voorlezen die deze onderwerpen naar voren brengen? Dit zijn de leukste en meest leerzame boeken die ook nog eens diversiteit en inclusie op een luchtige naar voren brengen.

1. Donnie wil de hoofdrol – Lisa Maschhaupt

Na het succesvolle prentenboek ‘Donnie’ en ‘Donnie op de kermis’ komt er nu een nieuw vervolg genaamd ‘Donnie wil de hoofdrol’. In het boek probeert Donnie de rol van de prinses te krijgen in de musical, maar Juf Ruth vindt dit maar niks, want dat is een rol voor een meisje, maar Donnie laat zich niet tegenhouden en streeft zijn droom na.

2. Hallo Teckel Tom – Bette Westera

Helemaal geschreven vanuit de belevingswereld van Tom, de teckel die per ongeluk in de verkeerde doos wordt gestopt en bij een ander gezin terecht komt, waar alles anders is. Gelukkig wordt hij ook daar warm ontvangen door Saar en haar twee papa’s. 

3. De grote vijf – Bella Makatini

Een olifant, leeuw, luipaard, buffel en een neushoorn komen allemaal uit het geboorteland van de opa van Dani en beleven leuke avonturen. Dit boek heeft de internationale verhalenwedstrijd van Inclusive Works en Clavis Uitgeverij gewonnen, waarbij het thema ‘opa, oma en ik in de multiculturele samenleving’ was. 

4. Samen hier – Oliver Jeffers

‘De wereld kan een verwarrende plek zijn. Maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’ Is de boodschap die dit boek wil overbrengen. Mensen zijn allemaal verschillend, maar het belangrijkste is dat je aardig bent naar de ander. Maatschappelijke thema’s als respect, toleratie en vriendelijkheid komen in dit boek terug.

5. Juf, wat voor haar heb je? – Kamalia Talhaoui

Deze juf van groep 2 draagt een hoofddoek. Maar waarom en wat voor haar heeft deze juf dan eigenlijk? De kinderen laten hun fantasie de vrije loop gaan en bedenken allerlei kapsels die hun juf kan hebben. Van glitterhaar tot en kapsel vol met dieren. 

6. Waar is mijn noedelsoep?!? – Reza en Chee-Han Kartosen-Wong

Er worden maar weinig boeken zijn geschreven over Aziatische personages, dat moet anders, vonden de makers van dit boek. Het verhaal gaat over Sam-Ming die in de lunchpauze ineens ziet dat zijn heerlijke noedels weg zijn en gaat op onderzoek uit. 

7. Mijn schaduw is roze – Scott Stuart

Deze jongens is anders dan andere jongens, zijn schaduw is namelijk roze in plaats van blauw. Ook houdt hij van prinsessen en roze jurkjes. Maatschappelijke thema’s die in dit boek terugkomen zijn diversiteit, genderidentiteit, gelijkheid en zelfacceptatie. Nog een leuk feitje: de schrijver van dit boek heeft zich laten inspireren door zijn eigen zoon.

8. Karel en zijn nieuwe vriendje – Liesbet Slegers

Nadat Mick net nieuw is in de klas heeft hij al snel een beste vriend gemaakt, namelijk Karel. Dat Mick een handicap heeft, maakt voor Karel niks uit. Hij hoort er gewoon bij en is zijn allerbeste vriend. 

9. Mama is profvoetballer – Marieke Visser en Ody Neisingh

De moeder van Naomi is aanvoerder van het Nederlands voetbalteam die nu in de finale staat. Het gaat niet goed en het lijkt zelfs alsof ze gesaboteerd worden. Kan Naomi dit samen met haar klasgenoten tegenhouden?

10. Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers

Dit is het allereerste transgender prentenboek van Nederland, waarbij een lammetje liever een varken wil zijn en de hele dag door de modder wil rollen. Het geeft erkenning voor het kind die zich anders voelt. 

11. De mooiste vis van de zee – Marcus Pfister

Deze vis met mooie schubben vindt zichzelf de mooiste vis van de zee, andere vissen vinden hem vooral wat te vol van zichzelf en niet zo sympathiek, waardoor het visje er toch niet echt bij hoort. Daar brengt de vis verandering in zijn schubben met anderen te delen. Zo leert hij delen en komt hij erachter dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn.

12. Julian is een zeemeermin – Jessica Love

Op een dag ziet Julian drie zeemeerminnen. Vanaf dat moment krijgt hij de zeemeerminnen niet meer uit zijn hoofd en wil hij niets liever dan zelf een zeemeermin worden. Dit boek gaat over diversiteit in gender en je authentieke zelf zijn. 

13. Het meisje met twee vaders – Mel Elliott

Sommige kinderen hebben twee vaders, dat is tegenwoordig heel normaal. In het boek kijken we naar Nova, die in de klas komt te zitten met een kind die ook twee vaders heeft, wat alleen maar ontzettend leuk blijkt te zijn.

14. Billen buikje benen – Betty Sluyzer

We zien er allemaal anders uit. De ene heeft een grote neus, en de ander een kleine neus. Sommige mensen hebben een witte huid, en andere mensen hebben een donkerdere uit. Iedereen is anders en iedereen mag er zijn. 

15. Idje wil niet naar de kapper – Michael Middelkoop

Idje heeft een lange bos met krullen. Hartstikke handig, want hij kan er van alles in verstoppen (zelfs vieze groenten). Zijn moeder wil niet liever dan dat Idje naar de kapper gaat. Maar wat moet Idje nou zonder zijn haar? 

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

In samenwerking met Kek Mama