Dilemma: ‘De buren dringen zichzelf en hun kinderen aan ons op’

11.08.2024 16:44

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Liselot (34) is het zat dat de buren hun kinderen te pas en te onpas bij haar dumpen.

Liselot (34): “Toen mijn vriend en ik van ons appartementje in de stad naar een eengezinswoning verhuisden, kwamen we naast een stel van onze leeftijd te wonen. Het klikte tussen ons, maar we liepen niet de deur bij elkaar plat. Ik bleek een aantal maanden na onze verhuizing in verwachting. Op dat moment was onze buurvrouw ook zwanger, maar dat wisten we niet van elkaar. Pas toen we allebei in ons derde trimester zaten, en we met grote toeters rondliepen, kwamen we erachter.

Meer contact met de buren

Het contact tussen ons en de buren nam iets toe, maar nog steeds kwamen we niet veel bij elkaar over de vloer. Pas toen bij ons de tweede kwam en de buurvrouw een half jaar later ook van de tweede beviel, werd het contact intenser. Zo hebben wij een keertje op hun oudste gepast toen ze met hun jongste naar het ziekenhuis moesten. De twee oudsten werden in die tijd vriendjes van elkaar en zo kwamen er wat vaker playdates. Op den duur werden we zo close dat we steeds vaker bij elkaar in de tuin zaten met de kids, voor een drankje, een barbecue of gewoon even een kletspraatje. Soms wel drie keer per week.

Vriendschap

Ik vond het superleuk om goed contact met de buren te hebben. Het is natuurlijk ideaal om mensen naast je te hebben wonen waar je kind graag speelt en die ook af en toe kunnen oppassen. Daarnaast voelde de buurvrouw ook echt als een vriendin waarbij ik mijn hart kon luchten, vooral over het moederschap.

Drankgebruik

Inmiddels is dat enthousiasme flink afgenomen. Ik word steeds vaker moe van de buren. Zeker nu in de zomer willen ze om de haverklap bij ons in de tuin komen zitten, terwijl ik ook weleens alleen met mijn kinderen wil zijn. Ze zijn ook erg van de drank. Het liefst zitten ze heel de avond tot diep in de nacht met ons in de tuin en dan worden de nodige flessen bier en wijn achterover geslagen. Vooral de buurman vind ik geen leuke dronk hebben, hij wordt heel luidruchtig.

Kinderen gedumpt

Daarnaast vind ik dat ze te makkelijk zijn in het dumpen van hun kinderen bij ons. Het wordt gewoon niet eens meer gevraagd! “Ga maar even bij de buren in de tuin zitten”, hoor ik mijn buurvrouw dan tegen haar zoontje zeggen, als ze even met de hond naar de dierenarts moet en hij geen zin heeft om mee te gaan. Ik heb weleens aangegeven dat ik liever wil dat ze dat even per app aan mij vraagt, omdat het niet altijd uitkomt. Dat doet ze nu wel, maar toch stoor ik me aan het feit dat ze erop rekent dat haar kinderen hier vrijwel altijd terecht kunnen.

Afstand

Ik zou eigenlijk wat meer afstand willen van de buren, maar ik weet niet goed hoe ik dat moet aanpakken. Mijn vriend staat er hetzelfde in. Hij irriteert zich vooral aan de buurman en vindt hem geen verantwoordelijke vader met al dat gezuip en ik ben het zat om constant de kinderen van de buren over de vloer te hebben. Maar hoe neem je afstand van mensen waar je naast woont?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.