Dilemma: ‘Bij de opvang klagen ze over het agressieve gedrag van mijn 2-jarige kind’

knuffel moeder kind gentle parenting Bron: Unsplash
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Fabiënne (29) weet niet wat ze moet doen nu er bij de opvang steeds geklaagd wordt over haar zoontje.

Lees verder onder de advertentie

Fabiënne (29): “Mijn zoontje gaat sinds hij een half jaar oud was twee dagen per week naar de opvang. Hij is nu net twee geworden. Hij had het er altijd heel erg naar zijn zin en ook de juffen vonden hem een makkelijk ventje. Helaas is er in de afgelopen maanden een boel veranderd.

Lees verder onder de advertentie

Nog steeds in de babygroep

Mijn zoontje zit nog steeds in de babygroep. Eigenlijk had hij met 1,5 jaar al naar de volgende groep moeten gaan, met kindjes van 1,5 tot 4 jaar. Doordat er geen plek is op die groep, kan dat niet. Het ziet ernaar uit dat dit nog maanden kan duren. In eerste instantie leek me dat niet zo’n probleem. Zo kon hij nog lekker lang bij de juffen blijven die hij al goed kent. Helaas is inmiddels wel gebleken dat hij niet meer goed samengaat met de baby’s.

Lees verder onder de advertentie

Klachten vanuit de opvang

Het is een druk mannetje. Hij rent en vliegt door de ruimte en kan daarbij best onhandig zijn. Ook kan hij behoorlijk wild met speeltjes gooien. Dan krijg ik van de juffen te horen dat hij de boel weer flink verbouwd heeft daar. Dat geloof ik gelijk, want dat doet hij thuis ook. Maar thuis hebben we geen baby’s. Het schijnt regelmatig voor te komen dat mijn zoontje over baby’s heen struikelt, boven op ze valt en speeltjes tegen ze aan gooit, als ik de verhalen van de juffen mag geloven.

Lees verder onder de advertentie

Agressief gedrag

Maar het wordt nog erger: ik krijg ook regelmatig te horen dat mijn zoontje een ander kindje geslagen of geduwd heeft. Elke keer als ik hem kom ophalen en vraag hoe het is gegaan, beginnen de juffen te zuchten en te steunen. Dan volgt er een verhaal over hoe lastig mijn zoontje weer was geweest en hoe ze de kleintjes tegen hem hebben moeten beschermen. Ze hebben ook al vaker aan mij gevraagd of ik hem daar thuis op kan aanspreken.

Lees verder onder de advertentie

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Het probleem is: thuis vertoont hij dat gedrag helemaal niet. Natuurlijk rent hij thuis ook druk rond, maar agressief is hij nog nooit geweest. Hij heeft dan ook geen broertje of zusje. Natuurlijk heb ik hem al vaker laten weten dat hij lief moet zijn tegen andere kindjes en dan knikt hij altijd. Wat kan ik nog meer doen? Ik vind dat de verantwoordelijkheid bij de kinderopvang ligt. Mijn zoontje zou nu veel beter passen in de groep met oudere kindjes, maar zij hebben daar geen plek. Het is aan hen om met een passende oplossing te komen, vind ik. Ook ben ik van mening dat zij ervoor moeten zorgen dat de kinderen onderling voorzichtig met elkaar zijn en elkaar geen pijn doen.

Lees verder onder de advertentie

Dilemma

Nu leggen de juffen het probleem bij mij neer. Ik vind het vervelend om elke keer te moeten horen wat een lastpak mijn zoontje is. Het geeft me het gevoel dat ze hem liever kwijt dan rijk zijn. Dat is natuurlijk niet leuk. Je wil dat ze dol zijn op je kind en hem veel liefde en aandacht geven. Nu heb ik het idee dat hij daar alleen maar op z’n kop krijgt. Ik ben benieuwd wat andere ouders in mijn situatie zouden doen.”

Lees verder onder de advertentie

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken