Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Manouk (30) zich af: hoe maak ik mijn partner bewust dat hij te veel gebruik maakt van zijn telefoon in het bijzijn van ons kind?
Lees verder onder de advertentie
Manouk (30) is verloofd met Niels (32) en moeder van zoon Revi (3)
Manouk: “‘Kun je je telefoon nou even wegleggen?’ De woorden vliegen eruit voordat ik ze kan tegenhouden. Mijn partner kijkt op van zijn scherm met een blik die alles zegt: ‘Serieus?’ Ja, serieus. Want ik erger me groen en geel aan dat ding.
Lees verder onder de advertentie
Scrollend in de speeltuin
We zitten aan de eettafel, druk in de weer met het smeren van de boterhammen met pindakaas. In plaats van te lachen om de smeerboel die onze peuter creëert, zit mijn man in een soort trance te scrollen. De eettafel is niet de enige plek waar hij druk is met zijn telefoon, ook in de speeltuin staat hij vaak genoeg te appen of TikTok-filmpjes te kijken terwijl onze zoon zijn handje naar hem uitsteekt. De eerste paar keren hield ik me nog in. ‘Ach, één keer maakt niet uit’, dacht ik. ‘Misschien heeft hij gewoon een drukke dag.’ Maar inmiddels is het standaard. En eerlijk? Het breekt mijn hart om Revi zo met zijn vader te zien.
Het irritante is dat ik me er zelf zo van bewust ben. Ik probeer echt op te letten: als mijn zoon in de buurt is, leg ik mijn telefoon weg. Ik wil dat hij ziet dat ik écht aanwezig ben en dat ik aandacht voor hem heb. Maar zodra ik dan om me heen kijk, zie ik mijn vriend weer in zijn telefoon gedoken. Het voelt gewoon niet eerlijk, tegenover mij, maar al helemaal tegenover ons zoontje. Ik vraag me constant af: ‘Waarom doe ik al die moeite en lijkt het hem niks te interesseren?’
Lees verder onder de advertentie
Stom excuus
Laatst hadden we het erover. We zaten op de bank en hij had net voor de zoveelste keer zijn telefoon weggeklikt toen ik een priemende blik zijn kant op wierp. Ik probeerde rustig te blijven en vroeg hem hoe hij dat ziet: tijd doorbrengen met onze zoon én op je telefoon scrollen. Hij haalde zijn schouders op. ‘Iedereen zit tegenwoordig toch op z’n telefoon?’ was zijn nonchalante antwoord. Alsof dat een excuus is.
De volgende dag besloot ik eens een experiment te doen. Tijdens het avondeten pakte ik mijn telefoon erbij, net zo fanatiek als hij altijd doet. Met één oog op het scherm en het andere op onze zoon, scrollend door Instagram. Hij keek me verbaasd aan. ‘Wat ben je druk, joh’, zei hij. Toen dacht ik: ‘Ha! Je hebt het eindelijk door!’
Lees verder onder de advertentie
Maar helaas, het was van korte duur. Want na een halfslachtige opmerking over ‘gezelligheid aan tafel’ pakte hij zijn eigen telefoon er weer bij alsof het hele gesprek zojuist niet had plaatsgevonden. En ik? Ik zat weer in een spagaat. Want ik wil de sfeer niet verpesten, en ook geen moeder zijn die constant loopt te zeuren.
Wat moet ik doen?
Dus nu twijfel ik. Laat ik het los en hoop ik dat hij vanzelf eens inziet wat het met onze zoon doet? Of blijf ik pushen en riskeren dat ik een zeur ben in zijn ogen? Het voelt als een eindeloze strijd en ondertussen blijft dat scherm zijn aandacht opslokken. Eeuwig zonde, als je het mij vraagt.”
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
Kersverse ouders opgelet: de populairste kindernamen van 2024 zijn binnen. En ja hoor, Noah (922 keer) blijft bij de jongens onverslaanbaar op nummer één. Voor de meisjes is er een nieuwe naam bovenaan de lijst. *tromgeroffel*
Het is algemeen bekend dat praten en lezen met jonge kinderen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. Maar wist je dat gesprekken over wiskunde in het dagelijks leven net zo belangrijk kunnen zijn voor hun rekenvaardigheden?