Dilemma: ‘Mag je kind in de supermarkt alvast wat eten voor het afrekenen?’

30.08.2024 17:00
moeder mediteert supermarkt

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Jade (25) kreeg enorme ruzie met haar moeder en sindsdien zit ze met een dilemma.

Jade (25): “Vorige week was ik met mijn moeder en mijn zoontje (3) in de supermarkt. Even wat broodjes halen voor de lunch. Ik gaf mijn zoontje alvast een half croissantje om te eten. Eigenlijk geef ik hem altijd alvast iets te eten voordat we afgerekend hebben. Dit deed ik eerst omdat-ie zich nogal snel verveelt tijdens het boodschappen doen en ik een driftbui wilde voorkomen. Niks is gênanter dan een tantrum midden in de supermarkt, dat zullen andere ouders beamen.

Eten in de supermarkt

Inmiddels weet mijn zoontje al dat hij iets te eten krijgt. Zodra hij in het winkelwagentje zit, begint hij er al om te zeuren. Daarom gaf ik hem dit keer snel een croissantje. Ik zag de ogen van mijn moeder groot worden. “Wat doe jij nou?”, vroeg ze. Ze pakte het croissantje snel af, waarna mijn zoontje begon te krijsen. Ik pakte het gauw weer uit haar handen en gaf het aan hem terug. Mensen begonnen al naar ons te kijken.

Ruzie

Mijn moeder vond het belachelijk en liet me dit duidelijk weten. “Ik vind het altijd zo associaal als mensen hun kinderen al van alles gaan voeren wat nog niet betaald is. En dat ze dan bijvoorbeeld een lege bananenschil gaan afrekenen. Dat kan echt niet! Onbeschoft!” We kregen flinke ruzie. “Ga jij maar eens weekboodschappen doen met een verveeld kind!”, beet ik haar toe. “Wat maakt dat nou uit joh, ik reken het toch netjes af!”

Onschuldig, toch?

Want laat één ding duidelijk zijn: ik betaal altijd alles wat mijn zoontje opeet. Wat dat betreft ben ik een hele brave burger. Ik zal nooit iets jatten. Ik hoor genoeg leeftijdsgenoten die weleens expres iets vergeten te scannen bij de zelfscankassa. Die mensen kan mijn moeder beter een preek geven. Wat ik doe is hartstikke onschuldig.

Dilemma

Toch heeft de ruzie me aan het denken gezet. Mijn moeder schaamde zich kapot voor mij tegenover alle mensen in de supermarkt die me het croissantje zagen geven. Ik ben me nu bewuster van die blikken. Zouden meer mensen het asociaal en onbeschoft van mij vinden? Ik ben heel benieuwd: doen meer ouders dit? Of moet ik hier echt mee stoppen?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.