Dilemma: ‘Mijn kinderloze vriendin kan zo bij de moedermaffia’

05.09.2024 19:00
geterroriseerd door eigen kind Beeld: Getty Images

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Nicolette (32) is de kritische opmerkingen van haar vriendin helemaal zat, maar wil de vriendschap niet kwijt.

Nicolette (32): “Jantine en ik zijn al meer dan tien jaar vriendinnen. Ik koester onze vriendschap heel erg en wil haar niet kwijt. Toch irriteer ik me de laatste tijd zo erg aan haar, dat ik liever niet meer afspreek.

Bemoeienis

Ik heb een zoontje van 2 jaar. Jantine heeft geen kinderen. Ik weet dat ze die wel graag zou willen, maar ze is de juiste partner nog niet tegengekomen. Gelukkig is ze pas 31, dus ze heeft nog de tijd. Ik weet zeker dat het haar gaat lukken om ooit op een dag een eigen gezinnetje te stichten. Helaas bemoeit ze zich in de tussentijd heel veel met dat van mij.

Schermtijd

Eerst vond ik het hartstikke fijn dat Jantine zo betrokken is bij mijn kind, maar de laatste tijd slaat ze door. Ze zou zo bij de moedermaffia kunnen. Zo laat ze me regelmatig weten dat ze vindt dat mijn zoontje te veel naar de televisie of de iPad kijkt. Ze appte me ook al eerder een krantenartikel over schermtijd door. Ook maakt ze opmerkingen als ik mijn zoontje iets ongezonds te eten geef en komt ze vaak met opvoedkundige lessen op de proppen.

Onbegrip

Het irriteert me mateloos. Ik moet me soms inhouden om niet te zeggen: jij hebt zelf geen kinderen, dus je weet niet waar je het over hebt. Laatst gingen we op vakantie met het vliegtuig en heeft mijn zoontje de hele vlucht naar de iPad gekeken. Toen Jantine dat hoorde, kreeg ik een preek. Ik probeer haar dan uit te leggen dat het vliegen met hem zonder iPad een drama zou worden. Zij weet niet hoe het is als je kind urenlang krijst omdat-ie verveeld is, maar geen kant op kan. En dat tientallen medepassagiers boos naar je kijken. Zij heeft nog nooit gevoeld hoe een driftig kind je tot wanhoop kan drijven. “Ik zou gewoon rustig uitleggen wat ik van mijn kind verwacht”, zegt ze dan, maar zo makkelijk is het in de praktijk niet.

Alleen maar genieten

Ik mag van haar ook niet klagen over het ouderschap. Als ik na een hele dag alleen met mijn zoontje uitgeblust ben, merkt Jantine op: “Ik zou er alleen maar heel erg van genieten.” Ik snap dat het voor haar vervelend kan zijn als ik klaag, omdat zij ook graag moeder zou willen zijn, maar ik vind dat soort opmerkingen zó vervelend. Ze lijkt ermee te zeggen dat haar wel zou lukken wat mij niet lukt: altijd genieten van mijn kind. Weer zou ik dan willen zeggen: jij hebt makkelijk praten, je weet niet hoe zwaar het ouderschap ook kan zijn.

Ik ben even helemaal klaar met haar opmerkingen en zou haar het liefst voorlopig niet zien met mijn zoontje erbij. Maar ik wil haar ook niet kwijt als vriendin. Wat zouden jullie mij adviseren?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.