Dilemma: ‘Mijn moeder wil mijn dochter (4) per se gaatjes in haar oren cadeau doen’

08.08.2024 18:10

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Rianne (34) zit tussen twee kampen in: haar moeder wil haar 4-jarige dochter graag gaatjes in haar oren cadeau doen, maar haar partner vindt dat verschrikkelijk.

Rianne (34): “Mijn moeder past regelmatig op mijn 4-jarige dochter Ava. Laatst kwam ik thuis en vertelde mijn moeder ineens -waar mijn dochter niet bij was- dat Ava heel graag gaatjes in haar oren wilde. Ze zou het er de hele middag over gehad hebben. “Wat gek”, zei ik, “ik heb Ava daar nog nooit over gehoord.”

Gaatjes in haar oren

“Ik wil het haar graag cadeau geven”, zei mijn moeder plots. Daar schrok ik van. Wilde ik dat wel? Ik ben nooit zo fan geweest van oorbellen bij kleine kindjes. Maar goed, mijn dochter was inmiddels al 4 jaar. Misschien moest ik niet zo moeilijk doen. “Ik ga van de week wel even bij Ava peilen of ze dit echt wil”, zei ik. “Nee”, zei mijn moeder, “dat moet je niet doen. Dan is de verrassing eraf.”

Geen spelbreker

Toen ik mijn moeder de volgende dag weer zag en ik er een nachtje over geslapen had, zei ik haar dat het wat mij betreft wel kon. Ik zou er zelf nooit voor gekozen hebben, maar als mijn moeder dat zo graag aan mijn dochter wil geven, dan wil ik de spelbreker niet zijn. Wat alleen een beetje dom van mij was, is dat ik het nog niet met mijn man had besproken. Nu had ik ook niet verwacht dat hij hier een hele sterke mening over zou hebben, maar daar had ik het mis.

Man vindt het niks

“Ja dag, dat wil ik echt niet hebben! Bloedordinair!”, zei mijn man toen ik hem vertelde wat mijn moeder van plan was. Hij bleek een ontzettende afkeer tegen oorbelgaatjes bij jonge kinderen te hebben. Waarom wist ik dat niet? “Alleen Tokkie-families doen dat!”, riep hij nog.

Dilemma

Een week later zagen we mijn moeder weer, dit keer was mijn man er ook bij. Toen moest ik haar voorzichtig laten weten dat haar plannetje niet door kon gaan. “Nee, dat gaan we niet doen. In ieder geval de komende vijf à zes jaar nog niet”, zei mijn man stellig. Mijn moeder ging er fel tegenin. “Nou, wat een onzin. Jij weet gewoon niet wat meiden leuk vinden. Wat kan het nou kwaad?” Later op de avond zei ze zelfs nog: “Ik ga het binnenkort gewoon een keertje laten doen. Als jij het dan ’s avonds ziet, kun je het toch al niet meer veranderen.” Mijn man was not amused.

Tussen twee kampen

Het erge is: als ik mijn moeder moet geloven, is ze dit echt van plan. Ze wil dit cadeau nog steeds heel graag aan mijn dochter geven. Ik zit tussen twee kampen in, want mij maakt het niks uit, maar mijn man wil het nog steeds niet hebben. En mijn dochter? Die heb ik er eerlijk gezegd helemaal niet meer over gehoord.”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.