Sinds de dochter van Malou naar school gaat, heeft ze nog geen woord gezegd. Ze twijfelt nu: moet ze nog wennen of heeft Malou haar niet goed genoeg voorbereid? Waarom praat ze niet op school?
Lees verder onder de advertentie
Malou: “Met een brok in mijn keel kijk ik naar mijn dochter, die in stilte naast een groepje kinderen speelt. Het is haar derde week op school, en nog steeds heeft ze geen woord gezegd tegen haar klasgenootjes. Niet omdat ze niet kan praten – thuis kletst ze honderduit – maar omdat ze niet durft. Ik wist dat ze verlegen was, maar ik had niet verwacht dat dit zou gebeuren.
Lees verder onder de advertentie
Warme band
Mijn dochter is mijn enige kind. Vanaf het moment dat ze geboren werd, was ze altijd dichtbij me. Geen kinderopvang, geen peuterspeelzaal. Gewoon samen, thuis. Ik vond het heerlijk. Onze band is warm en intens. Ze kon uren bij me op schoot zitten, met haar kleine handjes om mijn vingers gevouwen.
Lees verder onder de advertentie
Ik vond het fijn dat ik haar zelf kon verzorgen, dat ik altijd wist wat ze nodig had. We speelden samen, lazen boekjes, zongen liedjes. Soms gingen we naar de speeltuin, maar als er andere kinderen waren, hield ze zich vaak een beetje op de achtergrond. Ik dacht dat dat vanzelf zou veranderen als ze wat ouder zou worden.
De eerste schooldagen
De eerste schooldag was spannend, maar niet zoals ik had gedacht. Ik had verwacht dat ze moest wennen, maar dat ze uiteindelijk zou gaan praten en spelen. Maar toen ik haar na die eerste dag ophaalde, vertelde de juf dat ze de hele dag niks had gezegd. Niet tegen haar, niet tegen de andere kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Een paar dagen later hetzelfde verhaal. Ze speelde wél, gelukkig. Ze pakte speelgoed aan, knikte als iemand iets vroeg, lachte soms zelfs. Maar woorden? Die kwamen niet. Elke dag vroeg ik voorzichtig: ‘Heb je iets gezegd tegen een klasgenootje?’ Ze schudde haar hoofd. ‘Maar wil je dat wel?’ Dan haalde ze haar schouders op en kroop tegen me aan.
De juf zei dat het tijd nodig had. Dat sommige kinderen verlegen zijn en langzaam ontdooien. Maar ik begin te twijfelen. Heb ik haar teveel bij me gehouden? Had ik haar eerder aan andere kinderen moeten laten wennen?
Schuldgevoel
Ik voel me schuldig. Had ik haar naar de peuterspeelzaal moeten brengen? Haar meer moeten stimuleren om met andere kinderen te spelen? Ik dacht dat ik het goed deed, dat ik haar een veilige basis gaf. Maar misschien heb ik haar juist onzeker gemaakt?
Elke ochtend als ik haar afzet bij school, zie ik haar worsteling. Ze kijkt naar de andere kinderen, alsof ze wel wíl meedoen, maar niet weet hoe. En dat breekt mijn hart. Toch probeer ik vertrouwen te hebben. In haar. In de juf. In het proces. Misschien heeft ze gewoon wat langer nodig, niet alle kinderen zijn hetzelfde en dat hoeft ook niet, zoals de juf zegt.
Lees verder onder de advertentie
De dochter van Rachel was ook erg verlegen. Wil je weten hoe zij haar dochter hielp om het ijs te breken? Je leest haar creatieve manier hier.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.