Maike zit in een spagaat. Haar 13-jarige puber Jennifer wil écht niet meer naar oma en opa. En eerlijk? Maike snapt haar volkomen. Haar vader, Roel, is een enorme hork. Of zeg maar gerust: een zeikerd. En oma haalt haar dochter elke keer dat ze komt omlaag.
Lees verder onder de advertentie
Maike: “Jennifer hoeft maar een minuut binnen te zijn of hij begint al met de gebruikelijke vragen: school, sport, vrienden. En als Jennifer dan wat vertelt, volgt er standaard een preek. Mijn vader Roel komt altijd met verhalen uit zijn jeugd, waarin hij natuurlijk het slimste jongetje van de klas was. Niet voor niets werd hij een succesvolle ondernemer. Voor hem is een 6 een 3 en een 7 een onvoldoende. Nooit dat hij eens probeert af te stemmen op haar frequentie. Misschien is hij er te oud voor? Gelul natuurlijk, hij is altijd al zo geweest. In mijn studietijd was het niet anders.
Lees verder onder de advertentie
Zeuren
En dan oma Janke. Lieve oma, echt wel, maar OMG wat kan die zeuren. Over niks. Ik die Jennifer dan mentaal afhaken. En wat mag ik daarna aanhoren? Dat Jennifer niet gezellig is. En dat eeuwige cliché: ‘Ze zit te veel op haar mobiel.’ Als Janke echt op dreef is, zegt ze het niet eens tegen me aan de telefoon, maar rechtstreeks tegen Jennifer: ‘Ben je aangekomen? Moet je daar niet een beetje op letten? Sport je wel genoeg? Eet je wel gezond?’ Ja, en dan is de motivatie voor een volgend bezoek natuurlijk 0.
Lees verder onder de advertentie
Zonder schaamte
Met mijn overleden schoonmoeder, oma Gerda, was het nóg erger. Gerda nam geen blad voor de mond en vergeleek Jennifer zonder schaamte met haar top 3 kleinkinderen. Jennifer werd steevast naar beneden gehaald en vergeleken. Het werd zo gênant dat ik vlak voor Gerda’s overlijden ingreep.
Nadat Jennifer huilend naar de auto was gelopen – omdat mijn schoonmoeder iets zei over Jennifers kledingstijl – bereikte oma Gerda ook de grens bij mij. Jennifer hoefde van mij ‘voorlopig’ niet meer naar oma. Die ouwe taart had het echt te bont gemaakt. Twee maanden later was oma Gerda er niet meer. Had ik spijt? Nee, eigenlijk niet. En Jennifer? Die heeft er ook geen traan om gelaten.
Lees verder onder de advertentie
Moet ik haar blijven dwingen om te gaan, of moet ik haar zelf laten beslissen? Ik vind het lastig, want we het blijft haar oma.”
Contact verandert
Het contact tussen jongeren en hun grootouders is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar pubers vroeger standaard op zondag bij oma aan de keukentafel zaten met thee en een plak cake, gaat het nu vaker via WhatsApp of een snel videogesprek. Gezinnen wonen steeds vaker verspreid, waardoor spontane bezoekjes minder vanzelfsprekend zijn. En laten we eerlijk zijn: die generatiekloof is er ook niet kleiner op geworden. Terwijl opa en oma nog een kaart op de bus doen voor je verjaardag, sturen hun kleinkinderen liever een spraakbericht of een foto via de app.
Lees verder onder de advertentie
Toch blijven grootouders een belangrijke rol spelen. Sommigen staan nog volop in het leven en zijn druk met reizen, sporten en sociale clubjes. Anderen zijn juist een rots in de branding, bijvoorbeeld als oppasopa of -oma. Hoe dan ook: of het nu digitaal of fysiek is, de band tussen grootouders en kleinkinderen blijft waardevol – en niets kan dat vervangen.
Afstemmen
Maike vraagt zich af: moet Jennifer zich over haar ergernissen heen zetten? Of moet oma Janke zich aanpassen en beter afstemmen? Of moet Maike zelf het gesprek aangaan? De sleutel ligt bij allebei. En er zijn een paar tips om de dames weer een beetje nader tot elkaar te brengen:
Zoek naar gemeenschappelijke interesses – Misschien geen diepgaande gesprekken, maar samen koken, een spelletje spelen of een serie kijken kan de band versterken.
Wees nieuwsgierig, maar niet opdringerig – Stel open vragen en toon interesse zonder te pushen. Soms helpt het als oma verhalen uit haar eigen jeugd vertelt.
Gebruik technologie in je voordeel – Een appje, spraakbericht of grappige emoji kan een klein, maar waardevol gebaar zijn.
Geef het tijd – Niet elke relatie is meteen warm en hecht. Geduld en ruimte doen vaak wonderen.
Maak herinneringen, hoe klein ook – Een vaste traditie, zoals samen pannenkoeken bakken of wandelen, kan helpen om dichter bij elkaar te komen.
Vraag wat je puber nodig heeft – Soms is een simpel ‘Hoe kan ik er voor je zijn?’ genoeg om de deur op een kier te zetten.
Blijft het daarna nog steeds stroef gaan, tja, iedereen kan het beste doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Het is familie en toch kan het soms gezonder zijn om elkaar los te laten.
Onderzoek liet onlangs zien dat oma en opa zijn schrikbarend duur is. Hier lees je waarom.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Groep 8 kamp. Voor veel kinderen het hoogtepunt van hun basisschooltijd, maar voor Mariska en haar dochter was het iets waar ze enorm tegenop zagen. Haar dochter mocht namelijk geen contact hebben met het thuisfront.