Bart Hogervorst (34) is getrouwd met Loes (33) en vader van Maes (3) en Otis (3 maanden).
Lees verder onder de advertentie
Raak
“Vier jaar geleden maakten Loes en ik een reis door Australië en Nieuw-Zeeland. We hadden emigratieplannen en wilden kijken of Nieuw-Zeeland iets voor ons was. Toen Loes merkte dat ze een paar dagen overtijd was, deed ze in een hotelkamer een test: het was raak. Nu het echt was, gingen we anders naar de afstand kijken en beseften we dat als we ons hier zouden settelen Nieuw-Zeeland wel heel ver reizen zou zijn voor de opa’s en oma’s om hun kleinkind te zien. Dat wilden we hun niet aandoen, dus we besloten een land dichter bij huis te zoeken.”
Lees verder onder de advertentie
Relax
“De bevalling van Maes vond ik ontzettend spannend, omdat ik niet wist wat ik kon verwachten. Ook vond ik het een bizar idee dat ik binnen een paar uur echt vader zou zijn. Bij Otis was ik relaxter omdat ik wist wat er stond te gebeuren. Mijn taak was vooral Loes vasthouden, zodat ze kon leunen, en het lachgas aangeven.”
Lees verder onder de advertentie
Liefde verdubbeld
“Toen ik wist dat we een tweede kind zouden krijgen maakte ik me een beetje zorgen. Ik ben zo gek op Maes, kon ik wel hetzelfde voelen voor een ander kind? Maar dat overweldigende gevoel van liefde was er meteen voor Otis, dat vond ik zo mooi om te merken.”
Lees verder onder de advertentie
Goed geregeld
“Sinds twee jaar wonen we in Zweden. Otis is dus hier geboren. Vanuit de overheid wordt het mogelijk gemaakt een baby het eerste levensjaar thuis te houden. Ouders krijgen een jaar ouderschapsverlof dat onderling kan worden verdeeld. Ik werk nu twee dagen per week en neem drie dagen verlof op. Het is fijn die babytijd zo bewust mee te maken. In Nederland was ik al fulltime aan het werk geweest.”
“De natuur, rust en ruimte vinden we prachtig aan Zweden. We hebben een bootje en gaan daar vaak mee varen. Laatst nog ben ik met Maes gaan vissen. Staat ie daar trots met zijn hengeltje. Dat soort momenten vind ik echt genieten. Ik moet zo om Maes lachen als hij mij kopieert. Hij heeft een tuinbroek waarmee ik altijd loop te worstelen als hij moet plassen. ‘Waardeloos ding’, mompelde ik een keer. Laatst hoorde ik Maes al hannesend met de gespen zeggen: ‘Waardeloos…’”
“Ik vind het belangrijk om mijn zoons bij te brengen dat iedereen gelijk is. En dat ze beleefd moeten zijn. Dus dankjewel zeggen als ze iets krijgen en het netjes vragen als ze iets willen, in plaats van het zomaar te pakken of te eisen.”
Lees verder onder de advertentie
Pittige tijden
“Het grootste verschil tussen één en twee kinderen is dat ik nu mijn aandacht moet verdelen. Soms hebben ze mij allebei tegelijk nodig: Otis moet een schone luier, Maes huilt om iets anders. Die momenten vind ik pittig. Ik heb echt moeten leren dat ik niet alles tegelijk kan doen. Dan moet er eentje maar even wachten, het is niet anders.”
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.