Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Jorg Ruis (43) is getrouwd met Sanny Verhoeven (38). Samen hebben ze twee dochters: Charlie Fay (5) en Zoë (4).
“Het ouderschap is altijd iets geweest waar ik zin in had, maar niet iets waar ik heel erg over had nagedacht. Als vrouw heb je die connectie met de baby als ie in je buik zit, voor mannen is dat toch anders. Toen de baby er was overviel het me soms, dat vader zijn. Maar in die eerste week had ik Charlie Fay vast, keek ze me aan, hield ze m’n blik vast en was er die connectie. Toen dacht ik: nu is het begonnen.”
“En toen was Sanny drie maanden na de geboorte van Charlie Fay weer zwanger. Ik weet nog dat ze me belde om het te vertellen en dat ik keihard moest lachen. Dit was echt iets voor ons. We zaten nog midden in het wennen aan de eerste en de tweede was al onderweg. Fantastisch natuurlijk, en voor die meiden is het ook superleuk.”
“Het slaapgebrek vond ik in die eerste periode het heftigst. Ik snap niet hoe vaders dat vroeger deden, na twee dagen weer terug aan het werk – je kunt letterlijk niks. Je leven is ineens een soort circus, waarbij je alles aan het uitvogelen bent én veel te weinig slaapt. Onze dochters slapen nu pas door, de eerste vier jaar moesten we er nagenoeg iedere nacht uit. Dat was dus best een uitdaging: twee ambitieuze ondernemers met chronisch slaaptekort die in die tijd voor het eerst gingen samenwerken, met elkaar het ouderschap uitdokteren én een liefdes- relatie onderhouden. Gelukkig zijn we daarin gegroeid en hebben we veel geleerd.”
Lees ook – Met deze tips slapen je koters wél door (en jij ook) >
“Opvoedkundige discussies zijn ons veelal bespaard gebleven omdat we toen Sanny zwanger was al in gesprek zijn gegaan over hoe we dingen voor ons zien. We hebben onze eigen jeugd besproken, maar ook daadwerkelijk praktische voorbeelden genoemd van situaties en hoe we daarop willen reageren. Voor Sanny is vrijheid bijvoorbeeld heel belangrijk, maar ik ben soms wel beschermend en enigszins streng opgevoed. Daar zoeken we een balans in.”
“Als de meiden geen kus willen geven aan opa en oma, dan hoeft dat niet van ons. In dit soort gevallen willen we hun grenzen respecteren.”
“Het leuke aan vader zijn is dat het één groot experiment is. De ene dag heb je uitgevogeld hoe het moet, de volgende dag werkt het niet meer. Iets wat wel altijd werkt is hun gevoel bevestigen. Als een van de twee huilt, is het makkelijk om te zeggen: ‘Je hoeft niet te huilen’, maar dan zeg je eigenlijk: wat jij voelt mag er niet zijn. Daarmee maak je iets heel moois kapot: het uiten van je gevoel. Ik heb geleerd om die emotie er eerst te laten zijn, in plaats van direct hem proberen te veranderen. Het mooie is dat onze meiden ook sneller ophouden met huilen, omdat ze zich gezien voelen.”
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.