
Freek Vonk vertelt waarom hij nooit vader zal worden
Kinderen worden wild als ze hem zien, maar toch ziet Neerlands bekendste tv-bioloog zichzelf niet voortplanten. In weekblad Story vertelt hij waarom er geen kleine Freekjes komen.
Zanger en presentator Lex Uiting en zijn grote liefde Susan Oosting hebben samen veel meegemaakt: van ziekte en vruchtbaarheidsproblemen tot het geluk van een kindje. Aan Kek Mama vertelt Lex over de weg naar Kees, nieuwe afleveringen van De Tumor Tapes én een wel heel groot wonder.
Lex: “In 2021 heeft Suus baarmoederhalskanker gehad en door de buikoperatie waren onze kansen op een gezond geboren kindje niet groot: 20 tot 30 procent. Toen ze ziek was, hebben we bewust gekozen voor de behandeling die het beste was voor Suus, al wisten we niet wat dat zou betekenen voor de toekomst. De mogelijkheid bestond dat we met z’n tweetjes zouden blijven. Iets waarvan we zeiden dat dat ook oké zou zijn, al denk ik nu dat dat zelfbescherming was.”
Over haar ziekte en herstel maken Lex en Susan een intieme podcastserie: De Tumor Tapes. “We hebben deze podcast in eerste instantie gemaakt om meer mensen te vertellen waarom het zo belangrijk is om mee te doen aan het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. En dat is eigenlijk nog altijd zo. Met dat uitstrijkje is veel ellende voor vrouwen te voorkomen. Na de kanker kwamen we in een situatie terecht waar ook nog altijd een taboe over heerst: zwanger worden en daarna zwanger blijven. Overal hoor en zie je alsof het de normaalste zaak van de wereld is: probleemloos zwanger worden en daarna die Insta-roze wolk. Met nieuwe afleveringen gaan we in geluid met de billen bloot, om te laten horen hoe groot de stuggle van zwanger worden kan zijn.”
Een jaar na de operatie krijgen Lex en Susan groen licht om er voor een kindje te gaan. “Suus telde echt af tot dat moment, al wilde ik natuurlijk ook graag vader worden. We wisten dat het moeilijk kon worden, dus hadden in die zin ook geen tijd te verliezen. We hebben het anderhalf jaar geprobeerd, maar het lukte niet. Dat was frustrerend: iedere maand ga je op de klok met elkaar naar bed en hoop je dat het deze keer wel raak is.”
Iedere keer dat dat niet zo is, groeit de teleurstelling. “Die ging bij haar dieper dan bij mij. Een paar keer was Suus overtijd en dacht ze dat ze zwanger was. ’s Avonds hoorde ik dan dat de test negatief was: die had ze alleen gedaan, de teleurstelling beleefde ze ook alleen. Voor haar voelde het oneerlijk: eerst de kanker die heel heftig was, daarna de gevolgen ervan.” Die moeilijke momenten hoor je terug in de dagboekfragmenten in de podcast.
Na anderhalf jaar starten Lex en Suus met een IUI-traject in het ziekenhuis. “Op Vaderdag was de eerste inseminatie. Die ochtend moest ik naar het ziekenhuis om mijn kwakje in te leveren, die middag stond ik op Pinkpop voor 2000 man te spelen. Dat was zó surrealistisch. Die mensen moesten eens weten, dacht ik, haha.” De eerste poging is raak. “We konden het eigenlijk niet geloven, zo snel al! Een echte Pinkpopbaby! Dat moet dan wel een meisje zijn! riep ik meteen. Al wilden we het geslacht tot de geboorte niet weten.”
De hele zwangerschap is spannend. “Suus heeft geen baarmoederhals en geen baarmoedermond meer, die ervoor zorgen dat het kindje negen maanden blijft zitten. Ze kreeg na de operatie een cerclage – een kunstmatige sluiting – maar daar is nog weinig over bekend. De kans dat het kindje te vroeg zou komen was 70%.” In de podcast nemen Lex en Susan de luisteraars ook mee in de ziekenhuisgesprekken. Wat als het kindje veel te vroeg komt? “Het was stressvol. Suus moest vaak op controle, slikte hormonen waardoor ze zich wankel voelde, en had een pittige zwangerschap.”
De kans dat het kindje te vroeg zou komen was 70%
Susan behoort tot die 30% waar het wél goed gaat. Kees blijft zitten – zelfs tot aan de geplande keizersnede bij 39 weken. “Dat was zo onwerkelijk. In de ochtend ga je naar het ziekenhuis en twee uur later heb je opeens een hummeltje in je armen om voor te zorgen. Alles was nieuw, wennen, bijzonder. Ik heb zo vaak gedacht: hoe is het toch mogelijk?” Lex vervolgt: “Ik ben niet het type dat alles overdenkt, dus ik had van tevoren geen enorme verwachtingen van het vaderschap. Waar Susan alles had voorbereid en gelezen, liet ik het op me afkomen. Op 3 maart stond de keizersnede gepland, op 2 maart stond ik nog Boulevard te presenteren. Maar zodra Kees er was, was ik helemaal in de gloria. De liefde voor haar voel ik overal.”
Lex en Suus zijn hechter dan ooit. “Als er zoiets heftigs als kanker gebeurt, kom je dichter tot elkaar en besef je: jou laat ik nooit meer gaan. Sinds het traject hou ik alleen maar tien keer meer van Suus. Door de komst van Kees is onze relatie weer veranderd. Ik vind Suus super aantrekkelijk als moeder. Als ik zie hoe sociaal, liefdevol en verzorgend ze naar Kees is – het kost haar geen enkele moeite. Zij was meteen moeder, ik ben vader geworden.”
“Door Kees ben ik me gaan realiseren hoe ongezellig het zou zijn als we ooit uit elkaar zouden gaan. Dus dat moeten we niet doen. Het gebeurt zo vaak en is soms de beste keuze, maar ik besef elke dag dat ik er alles aan wil doen om dat te voorkomen. Onze dochter heeft me kwetsbaarder gemaakt.”
Onze dochter heeft me kwetsbaarder gemaakt
In de laatste aflevering van de podcast zit een verrassing verstopt. “Toen Kees net een half jaar oud was, vonden we elkaar spontaan tussen de lakens. Daarna had Suus een voorgevoel, al dacht ik vooral: dat kan niet. Toch pakte ik mijn audiorecorder erbij toen we samen de test deden. Toen die positief was… waren we in shock. Maar we wisten ook meteen dat dit zó welkom was. Zó’n geluk. Deze zwangerschap is totaal anders. Nu heeft die spanning plaatsgemaakt voor vertrouwen. Bij mij én bij Suus. We weten dat haar lichaam het kan, en dat geeft veel rust. Aan het begin van de zomer komt er gewoon een broertje of zusje voor Kees bij!”
‘Dit kindje is zo’n wonder, zo gewenst’
Daarmee is de podcast boven alles een positief verhaal. “We willen ook laten horen: de zon kan weer gaan schijnen na kanker, hou moed! En hoop doet leven. Door dit happy end hopen we jonge vrouwen en stellen ook moed te geven om vol te houden.”
Lex en Susan maakten de BNNVARA podcast ‘De Tumor Tapes’ over haar ziekte, herstel en hun kinderwens. De hele serie, inclusief het nieuwe audio tweeluik over de weg naar Kees, is nu te beluisteren via NPO Luister.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!