Moeder van acht kinderen: ‘In een groot gezin voedt iedereen elkaar op’

op 't podium Annemarie Beeld: privé
Hester Zitvast
Hester Zitvast
Leestijd: 6 minuten

Annemarie Geerts (46) is getrouwd met Maarten (48) en moeder van Jim (22), Sam (20), Juul (18), Guus (12), Saar en Suus (8), Jet (5), Lot (2). Ze draait haar hand er niet voor om een gezin met acht kinderen te runnen. “Het loopt allemaal vanzelf bij ons.”

Lees verder onder de advertentie

In 2020 was Annemarie met haar gezin te zien in het tv-programma Waar doen ze het van?, waarin ze een kijkje in hun financiën en leven gaven. Dat deed nogal wat stof opwaaien, want dat haar kinderen geen verjaarspartijtje kregen was wel het ultieme voorbeeld van opvoedfalen.

“Wij doen het anders ja, en als je van de norm afwijkt, doe je het in Nederland al snel niet goed. Geluk is in mijn ogen echter niet af te meten aan iets als een verjaardag vieren met veel mensen en dure cadeaus, maar aan hoe dankbaar je bent. Maarten en ik komen allebei uit een familie waar geld zat was, dat werd alleen niet uitgedragen. Waar iedereen in mijn klas een nieuwe brommer kreeg op de zestiende verjaardag, kreeg ik een afgetrapte Puch. Ik reed voor lul en schaamde me dood, maar het leerde me – later pas – ook dat niet alles altijd mooier, beter en groter moet.”

Lees verder onder de advertentie

Het huis uit

Annemarie en Maarten ‘schoppen’ hun kinderen met 21 het huis uit, waarbij ‘schoppen’ wel een knipoog verdient. “Iedereen roept dat het bijna niet meer kan, rond die leeftijd op jezelf gaan wonen. Tijden zijn veranderd, maar er is echt wel iets te krijgen als je goed zoekt. Jim woont op kamers en deelt met acht man een wc.

Lees verder onder de advertentie

Afgelopen weekend kwam hij bij z’n moeder douchen, omdat iemand de badkamer had ondergespuugd. ‘Dan maak je dat toch even schoon’, zei ik. Maar ze wilden wachten tot de schoonmaakster kwam. Ik vind dat niet zielig, zo leren ze hoe het leven in elkaar zit. Ze hebben er niets aan als je alles voor ze regelt.”

Influencer

Sinds de deelname aan het tv-programma is Annemarie influencer. Ze heeft bijna 70.000 volgers die ze dagelijks meeneemt in haar gezinsroutine. Wat ze verdient met haar samenwerkingen wordt apart gezet voor eventuele studies van de kinderen. “Als ze niet gaan studeren, helpen we ze er mee een huisje vinden, alleen niet direct. Ga eerst maar eens antikraak of op kamers wonen.”

“Mijn inkomen dank ik aan mijn grote gezin. Ik vind dan ook dat het geld mijn kinderen toekomt, en niet mij”

Lees verder onder de advertentie

Elkaar opvoeden

In een groot gezin voedt iedereen elkaar op, vertelt ze. “Onlangs was er een treinstaking. Juul belde haar broer op die haar dan even brengt. En toen Sam een keer in de problemen zat, deelde hij dat als eerste met Jim. Hij wilde ons er niet mee lastigvallen. Wanneer de jongere kinderen hun neus optrekken voor iets wat ik gekookt heb, duiken de pubers er meteen bovenop. ‘Hé, zo praat je niet tegen mama. Ze heeft haar best gedaan!’

Lees verder onder de advertentie

Het loopt allemaal vanzelf bij ons. Er is altijd wel iemand om mee te praten of om mee te spelen. Ik gun ieder gezin een Lotje, schreef ik de dag voor haar tweede verjaardag. Dat begrijpen mensen met een nakomertje het best. Zo’n groot leeftijdsverschil werkt verbindend. Als ik haar naar bed breng, doe ik altijd even een rondje langs de kamers van de pubers. Het maakt niet uit hoe chagrijnig ze zijn, ze bloeien altijd allemaal even op van het blije gezicht van hun zusje.”

Lees ook – It takes a village: waarom een ‘dorp’ aan medeopvoeders zo gek nog niet is >

Lees verder onder de advertentie

Groot gezin

Er wordt volop geoordeeld over haar grote gezin. Acht kinderen, daar hoor je minstens extreme baarschaamte over te voelen. “Ik zou geen leven hebben en niet opgeleid zijn. Acht kinderen wordt als armoedig gezien. Pas als mensen bij ons op Instagram meekijken, zien ze dat hun vooroordeel niet klopt.

Alleen de hardnekkige club vrouwen op een online forum blijft op alles wat ik doe aanmerkingen hebben. Daar kan ik alleen maar om lachen. Ik denk dat het ook een stukje jaloezie is. Waar veel vrouwen best een derde kindje hadden gewild, maar het omwille van diverse bezwaren niet doen, veeg ik al die bezwaren van tafel. Wij zijn er gewoon voor gegaan en het werkt.

“Bezwaren om nog een kind te nemen veegde ik gewoon van tafel”

Dan maar niet meer wintersporten, dan maar een kamertje bijbouwen; niets is onmogelijk. En dan zien ze ook nog eens dat we het heel leuk hebben met elkaar en dat ons huis gezellig en netjes is. Ach, als je je niet aanpast aan wat normaal wordt gevonden, moet je accepteren dat mensen iets van je vinden.”

Structuur

Dat het niet één grote chaos is in Huize Geerts, is te danken aan Annemaries structuur. Ze runt haar gezin als een bedrijf.

“Ik leef met lijstjes. Als ik alles wat ik op een dag wilde doen heb aangevinkt, ben ik gelukkig. Het werkt om een dag een doel te geven, het geeft de kinderen ook rust en houvast. Doordat we alles op vaste tijden doen en werken met een planning, hebben we ook altijd iets om op terug te vallen als er een keer een kink in de kabel komt door bijvoorbeeld een lekke band. Dan pakken we de planning gewoon weer op bij het avondeten, bijvoorbeeld.”

En geloof het of niet, ze houdt ook nog tijd voor zichzelf over. “Ik sport in de avond, dat zie ik als investering. Om tien uur drinken Maarten en ik een glaasje wijn en kijken we een serie. Zo rond elf uur gaan we naar bed, altijd samen, dat is relatietechnisch goed.

“Pak ik mijn rustmoment ’s middags niet, dan ga ik bij stress gillen”

Overdag pak ik tussen twee en drie uur een uurtje rust. Ik lees dan wat en slaap zo’n twintig minuten, dat is iets wat je heel goed kunt trainen. Mijn dag begint om kwart voor zes, dus ik heb die rust echt nodig. Pak ik dat moment niet, word ik moe en ga ik bij stress gillen tegen de kinderen. Daar heeft niemand iets aan.”

Tweede baan

Annemarie heeft veel geleerd van Maarten. Hij heeft een ‘flinke functie’, zoals ze zijn baan omschrijft, maar om half zes gaat zijn laptop dicht en vertrekt hij naar huis.

“Dan begint zijn tweede baan, heeft hij zijn baas gewoon gezegd. Er is altijd werk voor hem, hij zou 24 uur per dag door kunnen gaan. Maar om een goede werknemer te zijn, heeft hij ook tijd voor zichzelf nodig. Als Maarten thuis is, kijkt hij zonder enige vorm van schuldgevoel niet meer op zijn telefoon en is hij er echt voor mij en de kinderen. Dat vind ik bewonderenswaardig. Daar kunnen veel ouders een voorbeeld aan nemen.”

Meer weten? Op Instagram kun je Annemarie en haar gezin volgen op @demammavan

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Meest bekeken