Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Een sterk lichaam versterkt de geest, merkte Esther van Diepen (45) tijdens haar zwangerschappen. Maar sporten met een zwanger, pas bevallen of hormonaal veranderend lijf vraagt om een ander programma dan gewone bootcamp, dus richtte ze Mom in Balance op.
“Met vier kinderen tussen de 12 en 17 jaar heb ik wel weer wat tijd voor mezelf, zou je denken. Toch gebeurt er altijd wel wat thuis, en met een lichaam dat zich langzaamaan voorbereidt op de overgang, is sporten voor mij onmisbaar. Het is mijn manier om op te laden en onder vrouwen te zijn die in dezelfde levensfase zitten. Dat gun ik iedere vrouw.
Ik ben sportief en wielrende en schaatste in mijn jeugd al fanatiek. Toen ik zwanger raakte en het sporten er een beetje bij inschoot, kreeg ik er enorm behoefte aan. Er veranderde zoveel door mijn zwangerschap – in mijn lijf, maar ook in mijn leven. Ik was een van de eersten in mijn vriendenkring die een kind kreeg, ik had behoefte aan vrouwen om me heen die hetzelfde meemaakten. Toen we tijdens mijn tweede zwangerschap in New York woonden en ik in mijn eentje achter de kinderwagen door het park liep, zag ik overal groepjes sportende mensen. Ik miste de aansluiting met andere moeders, ik miste het sporten; wat als ik nu zo’n sportformule speciaal voor moeders zou creëren? Zo werd Mom in Balance geboren.
Door middel van sporten in de buitenlucht wil ik (aanstaande) moeders helpen aan een sterke, energieke basis. Want als jij fysiek en mentaal goed in je vel zit, is het makkelijker om de juiste keuzes te maken, te werken aan ambities én te genieten van je gezin. Door fysiek aan je kracht te werken, versterk je mentaal; je komt beter in balans.
“Als je met een groep vrouwen buiten sport, gebeurt er iets magisch”
Wanneer je met een groep vrouwen buiten sport, gebeurt er iets magisch. De gesprekken worden opener, positiever. Iedereen kan haar ei kwijt, of het nu gaat over urineverlies of gebroken nachten. Het voelt ook stoer, door weer en wind samen sporten, ik haal er veel meer kracht uit dan binnen op mijn yogamat. Zelf geef ik ook nog altijd trainingen én sport met de vrouwen mee.
Sporten met een zwanger- of een moederlijf vraagt om andere oefeningen dan in veel reguliere sportlessen worden gegeven. Je hormoonhuishouding verandert, je bekken en zwaartepunt veranderen; je lijf heeft heel wat op te vangen. Als je spieren rond het bekken, in je bovenbenen en je bovenlijf sterk zijn, is het makkelijker een rechte houding te blijven aannemen en is de kans groter dat je een zwangerschap of een veranderd lijf daarna makkelijker draagt. Je kunt er klachten mee voorkomen én het maakt je lichaam sterk voor de bevalling en het herstel. Bovendien: vrouwen worden op steeds latere leeftijd moeder. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is om goed voor je lijf te zorgen. En als je actief bent, onderneem je ook makkelijker andere gezonde stappen.
Lees ook – Mom in Balance uitleg: 30 dagen Routine Booster >
Het euvel van veel vrouwen is dat ze de neiging hebben eerst voor hun omgeving te zorgen en daarna pas voor zichzelf. Dat is waarom de stap naar sporten vaak zo groot is. Terwijl je eerst zou moeten kijken naar wat je zelf nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Sport is daar een belangrijke voorwaarde voor. Natuurlijk kun je thuis oefeningen doen of gewoon elke dag een flink stuk wandelen. Maar iemand die je vertelt wat je moet doen en verstand heeft van welke oefeningen goed voor je zijn, motiveert veel meer. Als je dan ook nog met een groep gelijkgestemden aan het sporten bent, ontstaan daar vaak fijne nieuwe connecties door. Vrouwen die Mom in Balance-trainingen volgden, zoeken elkaar na de bevalling vaak ook nog op.
Sporten wordt makkelijker als je er een routine in ontwikkelt. Door twee vaste momenten per week in te plannen bijvoorbeeld. Inmiddels zijn we actief in bijna alle parken in Nederland, in Singapore en op diverse locaties in Europa. Geweldig: er komen steeds meer aanvragen binnen van over de hele wereld om met Mom in Balance te werken. Het is uitgegroeid tot een unieke formule met eigen sportaccessoires en boeken. We bieden work-outs aan tijdens de zwangerschap, hersteltraining in de periode erna, voor moeders die helemaal zijn hersteld en voor vrouwen van boven de veertig. In iedere fase heeft een vrouwenlichaam iets anders nodig. Zo is bij zwangere vrouwen onder andere aandacht voor de spieren rond het bekken belangrijk, terwijl vrouwen van boven de veertig in aanloop naar de overgang juist meer gebaat zijn bij krachttraining gecombineerd met lenigheidsoefeningen.
“In iedere fase heeft een vrouwenlichaam iets anders nodig”
Zelf heb ik een achtergrond in de zorg, op beleidsniveau. Mom in Balance werkt samen met gynaecologen, bekkenbodemtherapeuten, bewegingswetenschappers en fysiotherapeuten. Nee, er is geen Dad in Balance, al was daar de afgelopen jaren wel vraag naar. Mannen zoeken over het algemeen minder naar een community bij het sporten dan vrouwen en zijn meer gericht op het competitieve. In ons gezin toont iedereen interesse in een eigen vorm van sport. Gelukkig maar dat alle vier mijn kinderen plezier hebben in het sporten, anders was er thuis ook nog werk aan de winkel!” De workouts van Mom in Balance zijn ontworpen in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodemtherapeuten, speciaal afgestemd op het vrouwelijk lichaam. Meer weten? mominbalance.com Met de 30 dagen challenge slaan Kek Mama en Mom in Balance de handen ineen om moeders een extra zetje in de rug te geven zich gezonder en fitter te voelen. 30 Dagen lang inspireren we jou met inspirerende opdrachten, praktische tips en handvatten.