Houda Loukili (33, spreker, consultant en trainer) is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ooit was ze Nederlands kampioen kickboksen, tegenwoordig geeft ze weerbaarheidstrainingen.
Lees verder onder de advertentie
Ze groeit op in een mannenwereld. Niet zozeer thuis, want Houda heeft drie zussen en twee broers, maar vooral op de sportschool waar ze aan kickboksen doet en in de sportopleiding die ze volgt.
Lees verder onder de advertentie
Kickboksen
“Ik was elf toen ik begon met kickboksen. Ik had er talent voor en vond het superleuk. Het is een wereld waarin je sterk in je schoenen moet staan. Mijn trainer was geweldig. Hij gaf me de mogelijkheid het talent in mezelf te ontdekken.
Ook mijn ouders speelden een heel belangrijke rol in deze ontwikkeling. Voor hen zijn al hun kinderen gelijkwaardig. Dat ik voor kickboksen had gekozen, vond mijn vader een goed plan. ‘Je moet voor jezelf op kunnen komen als meid’, zei hij. Mijn moeder vond het wel spannend wat ik deed, maar ze steunde me. Ik wilde niet zozeer de beste kickbokser worden, ik wilde er nog weerbaarder door worden.
“Vooroordelen kreeg ik helemaal toen ik op mijn veertiende besloot een hoofddoek te gaan dragen”
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijk kreeg ik ook te maken met vooroordelen. Wat moet een meisje nou op kickboksen? Vooroordelen kreeg ik helemaal toen ik op mijn veertiende besloot een hoofddoek te gaan dragen. Niet handig met sporten, vond men. Voor mij alleen maar een reden om te laten zien dat een hijab helemaal geen belemmering hoeft te zijn. Met pruikentape zette ik mijn hoofddoek vast. In 2005 werd ik Nederlands Kampioen, de wereld lag aan mijn voeten.”
Revalidatie
Maar dan krijgt Houda op haar 21e een heftig ongeluk. Ze wordt in haar auto aangereden door iemand die doorrijdt en nooit wordt gepakt. “Ik verloor die dag alles. Mijn lijf had een enorme klap gekregen, ik kon mijn arm niet eens meer optillen. Topsport bedrijven lukte niet meer. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden. Sporten was mijn leven, ik was altijd zes keer per week in de sportschool te vinden. Ook mentaal was het revalidatieproces zwaar, maar ik was weerbaar en werd nog weerbaarder. Ik heb tijdens mijn revalidatie mijn studie afgerond en ik ben er weer bovenop gekomen. Topsport was geen optie meer, werken in de sport nog wel.”
“Mijn persoonlijke pijn wist ik om te zetten in iets positiefs”
Lees verder onder de advertentie
Na haar afstuderen is Houda zwanger van een tweeling en komt haar volle focus tijdelijk op het moederschap te liggen. “Tot die tijd gaf ik weerbaarheidslessen op school. Na de komst van mijn zoon en dochter wilde ik voor mezelf beginnen. Ik wilde het verhaal over vallen en opstaan delen en kreeg daar een podium voor. Het werd heel goed ontvangen, mensen noemden het inspirerend. Voor mij was het ook een verwerkingsproces. Mijn persoonlijke pijn wist ik om te zetten in iets positiefs. Niet veel later werd ik benaderd door Nike om mee te werken aan hun visie dat iedereen moet kunnen sporten, ook meisjes met een hoofddoek. Ook weer iets waar een positieve draai aan werd gegeven.”
Dan komt door corona ook Houda met haar drie kinderen thuis te zitten. “Vrijwel niemand zat nog goed in z’n vel. Ik kon mijn werk niet meer uitvoeren, maar legde me daar niet bij neer. Ik heb een gave gekregen en wil altijd anderen helpen. Dat is echt iets wat ik van mijn moeder heb meegekregen. Zij is ongelooflijk empathisch, kan heel goed luisteren, is een echte doorzetter en staat 24/7 voor anderen klaar. Mijn moeder is mijn rolmodel. Waar we in verschillen is dat ik wat beter voor mezelf kan kiezen. Zo heb ik recent besloten een nieuwe opleiding te gaan doen omdat ik mezelf dat gun.
Lees verder onder de advertentie
Weerbaarheidstraining
Nietsdoen is niks voor mij. Met de weerbaarheidstrainingen die ik voor corona gaf, bereikte ik een klein groepje. Ik ging op zoek naar een manier om een grotere groep te bereiken, zowel in Nederland als België. Het is een online weerbaarheidstraining voor kinderen tussen de zeven en twaalf jaar geworden. De training is laagdrempelig: kinderen kunnen er quizjes doen en met behulp van een werkboek en groeikaartjes werken aan hun zelfvertrouwen. Het fijne is dat iedereen het zelf met zijn of haar kind thuis kan doen.
“Niemand hoeft het te weten, wat voor veel kinderen een fijn idee is”
Niemand hoeft het te weten, wat voor veel kinderen een fijn idee is. Nog te vaak worden kinderen die wel wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken, ten overstaan van iedereen uit de klas gehaald. Voor het kind is dat soms best naar – het doet me pijn dat dit nog steeds gedaan wordt. Mijn training is daarom ook voor hele klassen in te zetten. Ik kom op scholen workshops geven, maar dan wel aan een hele klas. Eén op één trainingen behoren ook tot de mogelijkheden, mocht een kind het echt lastig vinden.”
Groeikaartjes
Vooral op de groeikaartjes is Houda trots. Er staan teksten op als ‘Ik mag om hulp vragen’ of ‘Ik kan het’, ogenschijnlijk eenvoudige woorden, maar die kunnen wel bijdragen aan een positieve mindset.
“Ik gebruik ze ook voor mijn eigen kinderen. Elke dag pakken ze een kaartje – ze zien het als hulpmiddel om positief te denken. Mijn kinderen zijn mijn grootste supporters. Ze zijn ook heel kritisch. Zo adviseren ze mij soms toch echt voor een ander woord te kiezen. Of ze adviseren een ander plaatje, iets wat net aantrekkelijker is. Dat is ook wat ik met mijn cursus wil bereiken, dat kinderen het vet vinden om te doen. De poppetjes die ik in het werkboek en de cursus gebruik, hebben allemaal verschillende kleuren. Ik wil dat ieder kind zich erin kan herkennen, iets wat ik zelf heel erg heb gemist.”
De groeikaartjes die Houda bij haar trainingen gebruikt zijn een hulpmiddel voor een positieve mindset.
Positief in het leven staan
De belangrijkste boodschap die Houda kinderen mee wil geven is: geloof in jezelf. Zoals zij dat als kind ook heeft gedaan, toen ze begon met kickboksen. “Ieder kind heeft kwaliteiten. Benoem ze. Leer het kind zijn of haar sterke eigenschappen te benoemen. Mijn toekomstplannen? Ik wil zoveel mogelijk kinderen helpen, want ik gun het iedereen positief in het leven te staan – hoe moeilijk het leven soms ook is.”
“Ik gun het iedereen om positief in het leven te staan”
Houda, moeder van een tweeling van 9 (jongen en meisje) en een zoontje van 5, was in haar jeugd topsporter, maar heeft na een verkeersongeluk haar carrière op een positieve manier omgebogen. Met haar weerbaarheidstrainingen wil Houda kinderen leren hoe ze emoties kunnen herkennen, erkennen en reguleren. Meer weten? Kijk op superheldvoorkids.com
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.