Heerlijk om op een mooie zomeravond die barbecue op te stoken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar de combinatie van vuur en kleine kinderen kan gevaarlijk zijn. Hierbij tips voor een veilige (en lekkere) barbecue.
Lees verder onder de advertentie
Veilig aansteken
Om veilig te barbecueën – zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn – gebruik je het liefst briketten om de boel op te stoken. Briketten veroorzaken namelijk minder vonken dan houtskool, ook branden ze langer en gelijkmatiger door. Gebruik daarbij aanmaakblokjes, maar nooit spiritus of benzine. Dat kan namelijk voor steekvlammen zorgen. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond zodat ie niet makkelijk omvalt, en hou ‘m uit de buurt van struiken en parasols.
Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te benadrukken: hou kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Geef ze duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de BBQ mogen lopen/fietsen/springen. Maak desnoods met stoepkrijt een markering: niet over deze lijn komen. Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn. Ook een aanrader: zet een emmer water naast de BBQ. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je hiermee meteen een brandwond koelen of een brandend kledingstuk blussen. Klaar met barbecueën? Doe dan de deksel op de BBQ of bedek de smeulende briketten met zand.
Lees verder onder de advertentie
Aanraders voor op de bbq
De meeste kinderen zijn gek op worstjes, speklapjes of een lekkere hamburger. Maar ook spiesjes zijn een grote favoriet. Zelfs de fanatiekste groenteweigeraar kan een kleurig stokje met champgnons, gourgette, gele paprika, zoete aardappel en rode ui moeilijk weerstaan. Vergeet ook de klassieker niet: marshmallows op een stokje, eventueel afgewisseld met wat aardbeien. Ronduit verrukkelijk.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag