Zo’n twintig basisschoolkinderen uit groep 6 en 7 fotografeerden speciaal voor een project in een Rotterdamse achterstandswijk hun eigen avondeten. Het resultaat was behoorlijk schokkend. Van tosti’s tot hamburgers en mie: dit is het avondeten van de kinderen uit Oud-Charlois.
Lees verder onder de advertentie
Met de serie wilden initiatiefnemers Janine Schrijver (fotografe) en Tineke Abma (hoogleraar participatie en diversiteit bij VUmc) problemen rondom gezondheid en armoede in kaart brengen. Op een zo spontaan mogelijke manier. “Wij wonen allebei ook in deze wijk en er is zoveel potentie. Maar er zijn ook nog hardnekkige problemen”, vertelt Schrijver.
Lees verder onder de advertentie
Problemen
Eén van de problemen in de wijk is gezond en voldoende eten. De fotografe uit Rotterdam liet de kinderen uit de buurt daarom hun eigen eten fotograferen. Ze vond het schokkend. “Ik zag dat een aantal kinderen zonder ontbijt of lunch naar school ging. De basisschool deelde dan maar koekjes uit, echt schokkend.” Met name de kwaliteit van het eten riep vragen bij haar op. “Sommige borden hadden alleen maar meelproducten en ergens nog een verdwaalde wortel. Dat vind ik geen gezond eten.”
Lees verder onder de advertentie
Volgens Schrijver komt de kwaliteit van het (avond)maal niet door onwetendheid: in de wijk van de kinderen wonen veel alleenstaande ouders en minima. Een gezonde maaltijd ligt daarom niet automatisch binnen handbereik: de ouders in de wijk moeten het met een stuk minder geld doen.
“Kinderen doen de boodschappen niet”
“De kinderen weten wat gezond voedsel is, maar doen zij doen de boodschappen niet, de ouders wel”, zegt Schrijver. Ook de school van de kinderen besteedt tijdens de pauze aandacht aan goede voeding. Volgens Schrijver en Abma is ongezond en onvoldoende eten daarom een maatschappelijk probleem. “In Wassenaar kom je, denk ik, niet zulke foto’s tegen.”
Lees verder onder de advertentie
Gezonde voeding
Het fotoproject krijgt nog een staartje, want een tweede (openbare) basisschool neemt binnenkort het stokje over. Na afloop van het project worden alle ouders uitgenodigd voor een kookworkshop in gezond eten: de initiatiefnemers hopen daarmee gezond eten – ook voor de kleine beurs- te promoten. “Hopelijk kunnen we dan wat verandering teweegbrengen.”
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”