Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Hoewel 92% van de mensen probeert om zo min mogelijk voedsel weg te gooien, verspillen we jaarlijks 50 kilo per persoon aan eten en drinken. En dat is zonde!
Toch klinkt zo’n cijfer misschien wat abstract. Wat betekent die verspilling concreet? Nou, dat is best schrikken: de hoeveelheid voedsel die we in Nederland in totaal per dag weggooien met z’n allen, staat namelijk gelijk aan een miljoen broden. Dit zijn zo’n 28 miljoen boterhammen. De meest verspilde artikelen zijn brood, groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta. Producten die dagelijks gebruikt, maar dus ook weggegooid worden.
De voedselverspilling is zo hoog omdat we te veel kopen, te grote hoeveelheden koken en voedsel dat nog best gegeten kan worden al weggooien. Hiervan is zijn we ons te weinig bewust. Niet alleen zonde van het eten, want daarnaast gooien we jaarlijks per huishouden zo’n € 340 weg. Met een bewustere aanpak is dit gelukkig snel terugverdiend. Daarom: een aantal slimme tips voor minder voedselverspilling, die ook nog eens (fijn) goed zijn voor jouw portemonnee.
TGT
De afkorting TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. De datum die hierachter vermeld wordt is de uiterste datum waarop je het betreffende product kunt eten. Na deze datum is het product niet meer betrouwbaar, en kun je er ziek van worden. Ook al ziet het er nog goed uit, of smaakt het nog best. De term TGT is te vinden op versproducten als vlees, vis, voorgesneden groente en fruit, of kant-en-klaar-maaltijden.
THT
De afkorting THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’, en heeft een heel andere betekenis. Deze datum staat niet voor veiligheid of betrouwbaarheid van het betreffende product, maar heeft alles te maken met de kwaliteit ervan. De datum die erachter genoemd staat, is de uiterste datum waarop de fabrikant de kwaliteit garandeert. Na deze datum kan de kwaliteit afnemen, doordat bijvoorbeeld de smaak verandert, maar van consumptie na deze datum word je niet ziek. Een THT-datum wordt vermeld op minder bederfelijke producten zoals pasta, rijst, blikgroenten, koek of chips. Deze producten zijn na deze datum niet eeuwig houdbaar, maar kunnen nog gerust gegeten worden.
Verpakking geopend?
Zowel de THT-datum als de TGT-datum hebben betrekking op ongeopende verpakkingen. Na opening gelden de voorschriften op de verpakking als richtlijnen voor houdbaarheid. Volg de instructies goed op, vooral bij producten die gekoeld bewaard dienen te worden.
Kijk voor meer tips tegen verspilling en recepten met kliekjes op kliekipedia.nl. Of praat met ons mee via #Kliekipedia.