In samenwerking met Kek Mama

Dit zijn de eetgewoontes uit jullie jeugd

eetgewoontes NZO alles begint met melk
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Zodra je zelf kinderen krijgt, blijken de culinaire tradities uit je jeugd helemaal zo gek nog niet. En dus zit je net als vroeger weer elke zondag aan de soep, drink je melk bij je boterham en is vrijdag visdag, maar dan nu met je eigen gezin aan tafel.

Lees verder onder de advertentie

Tradities zijn er niet voor niets en die geven we dan ook graag weer door aan onze eigen kinderen. Een greep uit de eetgewoontes die jullie met de paplepel zijn ingegoten. 

Loes: ‘Een verwenbroodje als je ziek was, op elk stukje ander beleg. Ik geef het nu ook aan mijn kleinzoon.’

Marielle: ‘Een beker melk bij de pannenkoeken.’

Christyna: ‘Zondag soep, dinsdag patat.’

Daan: ‘Op zaterdag brood! Wel gezellig aan tafel met lekkere broodjes en beleg.’

Marieke: ‘Op je verjaardag mogen kiezen wat er wordt gegeten.’

Ellen: ‘Altijd rauwkost bij het avondeten.’

Lora: ‘Eerst een gezonde en daarna een ‘ongezonde’ boterham.’

Ronald: ‘Melk bij de patat.’

Aicha: ‘Gele vla met hagelslag.’

Marev: ‘Zelfgemaakte croissantjes als iemand jarig is.’

Nog meer tradities

Mieke: ‘Erwtensoep en daarna pannenkoeken. Dat scheelt een hoop pannenkoeken bakken.’

Bnaz: ‘Elke zondag uitgebreid Turks ontbijten, thuis of in een restaurant.’

Tamara: ‘Zaterdag patatdag, woensdag krentenbollendag.’

Peberg: ‘Als Sinterklaas aankomt, eten we pannenkoeken voor de tv.’

Beyzabbuyuk: ‘Altijd verse melk bij het ontbijt en soep bij de lunch.’

Wies: ‘Vrijdag frietdag!’

Liza: ‘Elke vrijdag soep maken voor het weekend. En op een officiële herfstdag lekker hachee maken.’

Claudia: ‘Wentelteefjes van oud brood. Dus aan het eind van elke week het brood lekker opmaken.’

Shirly: ‘Elke vrijdag soep, kip, patat en groente, de kinderen willen niet anders.’

Marieke: ‘Op zondag stoofperen, gesudderde sukadelapjes en aardappelen.’

 

Alles begint met melk 

Wie kent het niet? Een glas melk bij het ontbijt, de lunch, bij pannenkoeken of erwtensoep: traditioneel wordt melk al door veel mensen gedronken. Al in de Gouden Eeuw stond melk op tafel. Destijds waren ook kaas en boter al populair en hangop was een favoriet toetje. Een beker warme melk met kaneel en foelie werd in strenge winters veel gedronken.

Lees verder onder de advertentie

Eetgewoontes met melk gaan al eeuwenlang van generatie op generatie over. Dat is ook wel logisch. Want koemelk bevat gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamine B2, B12 en calcium. Het Voedingscentrum adviseert iedereen dagelijks melk of een ander melkproduct te eten of te drinken. Hoeveel melk je nodig hebt, hangt af van je leeftijd. Volgens het Voedingscentrum hebben kinderen tussen de één en negen jaar per dag twee bekertjes melk of melkproducten nodig, dat komt neer op 300 ml.

 

Meer weten? Kijk op: Allesbegintmetmelk.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken