500 g bloem | 10 g gist | ½ el zout | ½ el suiker | 340 ml lauwwarm water | ½ el olijfolie | 1 ui, fijngesnipperd | 2 teentjes knoflook, geplet | 75 g verse Italiaanse kruiden, fijngehakt | 100 g kaas, geraspt | met room-boter ingevet cakeblik van 25 cm
Lees verder onder de advertentie
Meng bloem, gist, zout en suiker en voeg de helft van het water toe. Meng goed door en voeg het resterende water toe terwijl je kneed tot het een soepel deeg is. Doe over in een met olie ingesmeerde kom, dek af met een theedoek en laat rijzen tot het dubbele. Bak in de tussentijd de ui en knoflook even glazig in boter. Haal het deeg uit de kom zodra het gerezen is en rol uit tot een deegflap van 50 x 25 cm. Beleg met het uiknoflook-mengsel, de kruiden en kaas. Houd wat kaas achter. Snijd de deegflap in drie stroken in dezelfde breedte als je cakeblik. Snijd deze drie stroken weer in drie stukken, op de hoogte van je cakeblik. Leg ze zijdelings in het cakeblik. Je plakken deeg staan nu dus rechtop tegen elkaar. Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 190 °C. Verwijder de folie, strooi de rest van de geraspte kaas erover en bak in 55-60 min. tot het goudbruin en gaar is.
Bieten lasagne
Voor 4 pers 8 bieten van verschillende kleuren | 3 el olijfolie | 3 uien, fijngesnipperd | 60 g roomboter | 60 g bloem | 500 ml slagroom | peper en zout | snufje nootmuskaat | 1 el rozemarijn, fijngehakt | 1 el tijm, fijngehakt | 100 g geitenkaas | 50 g Parmezaanse kaas, geraspt | rucola | bieslook | ovenschaal | steelpan
Lees verder onder de advertentie
Verwarm de oven voor op 225 °C. Borstel de bieten schoon onder de kraan, droog af en verpak per stuk in aluminiumfolie. Rooster in een ovenschaal circa 45-60 min. Laat even afkoelen. Fruit de uien met de olijfolie langzaam, tot ze glazig zijn. Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 °C. Smelt de roomboter in een steelpannetje, voeg bloem toe en roer tot er een papje ontstaat. Laat even garen en voeg dan al roerend beetje bij beetje de slagroom toe. Laat nog even indikken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd bieten in dunne plakken en bouw de lasagne op in een kleine ovenschaal. Eerst een laagje biet, daarna een schepje uien en vervolgens een scheut saus enz. Strooi wat rozemarijn en tijm over de lasagne, verdeel er geitenkaas over en eindig met Parmezaanse kaas. Bak 30 minuten en serveer met een handje rucola en verse bieslook.
Etonmess
Voor 6 pers Kant-en-klare meringue | 400 ml slagroom | 4 el vanillesuiker | doosje bosvruchten uit de vriezer Zelf meringue maken: 2 eiwitten | 100 g poedersuiker | 2 tl maizena | 1 tl neutrale azijn | 4 glazen tbv serveren
Lees verder onder de advertentie
Breek de meringue in stukken en maak een laagje onder in elk glas. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en doe een toefje in het glas. Schep er een eetlepel vruchten op en herhaal de laagjes. Eindig met fruit.Zelf meringue maken: Verwarm de oven voor op 140 °C. Klop de eiwitten in een vetvrijekom tot het schuimig is. Voeg poeder-suiker toe en klop tot stijve pieken. Zeef de maïzena boven de kom, voeg azijn toe en vouw door het eiwit tot het is opgenomen. Maak van het eiwit hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven. Draai de temperatuur naar 110 °C en bak een minuut of 30, of tot de meringue aan de buitenkant droog zijn en aan de binnenkant zacht. Check regelmatig want de oventijd is afhankelijk van het formaat van je schuim. Ze mogen niet te bruin worden. Laat de meringue afkoelen in de oven en verwerk verder zoals boven.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.