Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
500 g bloem | 10 g gist | ½ el zout | ½ el suiker | 340 ml lauwwarm water | ½ el olijfolie | 1 ui, fijngesnipperd | 2 teentjes knoflook, geplet | 75 g verse Italiaanse kruiden, fijngehakt | 100 g kaas, geraspt | met room-boter ingevet cakeblik van 25 cm
Meng bloem, gist, zout en suiker en voeg de helft van het water toe. Meng goed door en voeg het resterende water toe terwijl je kneed tot het een soepel deeg is. Doe over in een met olie ingesmeerde kom, dek af met een theedoek en laat rijzen tot het dubbele. Bak in de tussentijd de ui en knoflook even glazig in boter. Haal het deeg uit de kom zodra het gerezen is en rol uit tot een deegflap van 50 x 25 cm. Beleg met het uiknoflook-mengsel, de kruiden en kaas. Houd wat kaas achter. Snijd de deegflap in drie stroken in dezelfde breedte als je cakeblik. Snijd deze drie stroken weer in drie stukken, op de hoogte van je cakeblik. Leg ze zijdelings in het cakeblik. Je plakken deeg staan nu dus rechtop tegen elkaar. Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 190 °C. Verwijder de folie, strooi de rest van de geraspte kaas erover en bak in 55-60 min. tot het goudbruin en gaar is.
Voor 4 pers 8 bieten van verschillende kleuren | 3 el olijfolie | 3 uien, fijngesnipperd | 60 g roomboter | 60 g bloem | 500 ml slagroom | peper en zout | snufje nootmuskaat | 1 el rozemarijn, fijngehakt | 1 el tijm, fijngehakt | 100 g geitenkaas | 50 g Parmezaanse kaas, geraspt | rucola | bieslook |
ovenschaal | steelpan
Verwarm de oven voor op 225 °C. Borstel de bieten schoon onder de kraan, droog af en verpak per stuk in aluminiumfolie. Rooster in een ovenschaal circa 45-60 min. Laat even afkoelen. Fruit de uien met de olijfolie langzaam, tot ze glazig zijn. Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 °C. Smelt de roomboter in een steelpannetje, voeg bloem toe en roer tot er een papje ontstaat. Laat even garen en voeg dan al roerend beetje bij beetje de slagroom toe. Laat nog even indikken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd bieten in dunne plakken en bouw de lasagne op in een kleine ovenschaal. Eerst een laagje biet, daarna een schepje uien en vervolgens een scheut saus enz. Strooi wat rozemarijn en tijm over de lasagne, verdeel er geitenkaas over en eindig met Parmezaanse kaas. Bak 30 minuten en serveer met een handje rucola en verse bieslook.
Voor 6 pers Kant-en-klare meringue | 400 ml slagroom | 4 el vanillesuiker | doosje bosvruchten uit de vriezer Zelf meringue maken: 2 eiwitten | 100 g poedersuiker | 2 tl maizena | 1 tl neutrale azijn | 4 glazen tbv serveren
Breek de meringue in stukken en maak een laagje onder in elk glas. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en doe een toefje in het glas. Schep er een eetlepel vruchten op en herhaal de laagjes. Eindig met fruit.Zelf meringue maken: Verwarm de oven voor op 140 °C. Klop de eiwitten in een vetvrijekom tot het schuimig is. Voeg poeder-suiker toe en klop tot stijve pieken. Zeef de maïzena boven de kom, voeg azijn toe en vouw door het eiwit tot het is opgenomen. Maak van het eiwit hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven. Draai de temperatuur naar 110 °C en bak een minuut of 30, of tot de meringue aan de buitenkant droog zijn en aan de binnenkant zacht. Check regelmatig want de oventijd is afhankelijk van het formaat van je schuim. Ze mogen niet te bruin worden. Laat de meringue afkoelen in de oven en verwerk verder zoals boven.