Van een glas limonade op z’n tijd wordt je kind heus niet slechter, maar toch raadt het Voedingscentrum aan om kinderen vooral water te laten drinken. Niet alleen zit er in de meeste andere dranken (diksap of fris) veel suiker, je kind went hierdoor ook aan de zoete smaak.
Lees verder onder de advertentie
“In sommige pakjes drinken zit geen suiker, maar ze smaken wel zoet”, legt het Voedingscentrum uit.
‘Light’
“Op de verpakking staan dan termen als ‘light’, ‘0% suiker’ of ‘zero’. Om het zoet te maken, gebruiken fabrikanten zoetstoffen. Die bevatten dan wel geen calorieën, maar toch is het beter om je kind gewoon water te geven. Het zuur in light-dranken kan namelijk het tandglazuur aantasten.”
Maar wat nu als je kind écht geen water drinkt? Dan is lichte thee zonder suiker een gezond alternatief. Of je maakt zelf water met een smaakje door er fruit in te doen. Dol op aardbeien bijvoorbeeld? Gooi ze dan in een glazen karaf met ijsblokjes erbij en het water is opeens een stuk interessanter. Ook ijsthee of limonade kan je prima zelf maken. Wel goed om te weten: ook al maak je de dranken zelf, denk ook aan smoothies of verse sappen met fruit, dan zit er nog steeds suiker in vanuit het fruit.
Lees verder onder de advertentie
Melk
Naast water adviseert het Voedingscentrum kinderen elke dag zo’n 300 milliliter melk of yoghurt te geven. “Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12. Kies het liefste de halfvolle of magere varianten. Karnemelk is ook een goede keuze. Geef je kind niet meer melk dan hij nodig heeft, anders heeft-ie misschien minder trek in eten.” Mag je kind geen zuivel? Dan zijn sojadranken met toegevoegd calcium en vitamine B12 een alternatief.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.