Lekker hoor, zo’n oliebol van de kraam of de bakker. Maar het is minstens zo lekker – én veel leuker – om samen met je kind oliebollen te bakken. Hoe? Wij leggen ’t je uit.
Lees verder onder de advertentie
Wat heb je nodig?
Voor het bakken van lekkere oliebollen heb je maar een paar ingrediënten nodig. Natuurlijk ligt het eraan hoeveel stuks je wilt maken, maar houd deze hoeveelheden aan voor ongeveer 20 tot 25 oliebollen:
1 zakje droge gist (7 gr)
3 el suiker
500 gr bloem
500 ml lauwe melk
1 ei
handje rozijnen
een beetje zout
zonnebloemolie
Hoe maak je het beslag?
Oliebollen bakken is niet moeilijk, maar je moet wel de tijd nemen om het beslag goed te laten rijzen. Je beslag wordt daardoor mooi luchtig en het geeft de oliebol ook die verrukkelijke smaak.
Maak eerst de melk lauwwarm (in de magnetron of in een pannetje) en voeg de suiker en gist eraan toe. Roer goed door tot een papje. Voeg de bloem, het zout en het ei bij elkaar en mix dit goed door. Daarna voeg je de melk erbij en spatel je dit tot een glad beslag – het makkelijkst doe je dit met een houten pollepel. Wil je rozijnen in je oliebollen? Voeg die dan op het laatst toe. Je kind kan natuurlijk een handje meehelpen met roeren, maar het is wel een zwaar klusje.
Is je oliebollenbeslag klaar? Zet de kom dan niet in de buurt van een verwarming of je koelkast, maar laat het beslag minimaal een uur rijzen op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de kom niet op de tocht staat.
Zodra je beslag goed gerezen is, is het in volume toegenomen. Tijd om de oliebollen te gaan bakken: giet de zonnebloemolie in een frituurpan en verwarm tot 190 graden Celcius. Daarna maak je ronde bollen van het beslag – tip: gebruik een ijsbolletjestang – en schep je ze voorzichtig in de olie.
De oliebollen zijn gaar als ze mooi goudbruin zijn, meestal na een minuut of zes à zeven. Schep ze uit de frituurpan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Check of ze naar wens zijn door er één te proeven (reken maar dat je kind dit wil doen)… Hou er rekening mee dat het keukenpapier veel olie opneemt, dus ververs het papier bij elke nieuwe ronde.
Lees verder onder de advertentie
Hoe bewaar je oliebollen?
Oliebollen blijven tot twee dagen na het bakken het lekkerst. Wil je er langer van genieten, stop ze dan in een luchtdichte zak in de vriezer. Dan kun je er twee maanden later nog van eten. Warm ze dan niet in de magnetron op, maar zet je oven even aan. Dan worden ze weer knapperig.
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag